Nyheter

Svensk Byggtidning på Nordbygg: Alla tjänar på utbildning!

Både kyl- och värmepumpföretag som Industri & Laboratoriekyl och beställare tjänar på fortbildning.

– Och vi måste ha utbildning för att klara klimatmålen!

Det säger Industri & Laboratoriekyls vd och tekniske chef Patrik Larsson till Svensk Byggtidning. Efter att vid lunchtid på Nordbygg 2018 på torsdagen ha avslutat sitt föredrag om utbildningens avgörande betydelse för utvecklingen av kylsystem och värmepumpar.

Till skillnad mot tidigare behöver en kyl- och värmetekniker idag behärska en lång rad områden.

Även i en mindre livsmedelsbutik gäller det, utöver grundläggande kylteknik, numera att bland annat behärska en rad digitaliserade styrmedel och flödesscheman, påpekar Patrik Larsson

– Idag vill du ha upp allting i molnet. Det ska vara en tekniker och IT- kunnig i en och samma person.

Industri & Laboratoriekyl från Årsta i södra Stockholm anordnar för sin del 8-10 utbildningstillfällen per år. Grundkurser i kylteknik, om koldioxid, om styr- och reglersystem i fastigheter och andra ämnesområden som idag måste ingå i en välutbildad kyl- och värmeteknikers kompetens.

Utbildning och ökad kompetens måste få kosta och avspegla sig på kyl- och värmeinstallatörernas prissättning, underströk Patrik Larsson från Industri & Laboratoriekyl.

– Pengar som vi får tillbaka på sparad energi, tillade han, syftande på betalande beställare och i slutändan alla oss andra och vår gemensamma framtid.