Nyheter

Boverket: Bostadspriserna bör gå ner med 30%

Boverkets analytiker Bengt Hanssons menar att bostadspriserna ska ner med 30%.

Vi har fortfarande en bostadsbubbla, priserna är extremt uppdrivna även på den här nivån, så de kommer fortsätta gå ner, säger Bengt Hansson till Dagens Industri.

Bostadspriserna har under det senaste året gått ned 3,7 procent, enligt Valueguard.

Det enskilt största raset står, inte oväntat, Stockholm för där priserna gått ned med 10%. Det är den största nedgången på tolv månaders sikt sedan finanskrisen hösten 2008.  Även om statistiken visar på en stabilisering under våren menar Boverkets statliga utredare Bengt Hansson att vi är långt ifrån en botten, framför allt i Stockholm.

Bara på ett par år har en bostad i Stockholm ökat med motsvarande ett par årslöner. Och trots att efterfrågan är hög och förutsättningarna goda så är priserna alldeles för höga. Tittar man på långsiktiga produktionskostnader så ska vi ned 30 procent åtminstone från dagens priser innan vi är nere på någon slags jämvikt. Men det kommer inte hända i morgon, utan spridas ut över några år, fortsätter Bengt Hansson till Dagens Industri. 

De flesta bostadsutvecklare är fortfarande lönsamma om man bortser från till exempel Oscar Properties, som har köpt mark för orimligt höga priser. Så vi är inne i en anpassningsprocess, avslutar Bengt Hansson.