Nyheter

Utställning och digital karta när ljuset faller på Trästaden Alingsås

I samband med Den Nordiska trästadskonferensen som hålls i Alingsås 12 april, sätter Alingsås kommun tillsammans med Västarvet nu upp en utställning om Trästaden Alingsås. Samtidigt lanseras också en digital karta med ett urval av kulturhistoriskt värdefulla platser i stadskärnan.

Som en av Nordens mer välbevarade trästäder har Alingsås nu fått uppdraget att stå värd för årets upplaga av Den Nordiska trästadskonferensen som senast hölls i Trondheim.

Men medan det blir mer ingående föreläsningar och diskussioner innanför dörrarna till Grand Hotel i dagarna två från den 12 april, kommer Alingsås kommun tillsammans med Västarvet att belysa den lokala historien lite extra. Och öppna upp för alla, oavsett intresse kring byggnadsvård, att dyka djupare ner i Trästadens historia.

– Känslan är att många alingsåsare och andra känner till att vi är en trästad med gamla anor. Men alla kanske inte känner till historierna bakom våra kulturhistoriska skatter, kommenterar bebyggelseantikvarie Annika Kaas.

Tillsammans med Västarvet arrangeras därför en utställning om just vår egen trästad med start samma dag som trästadskonferensen drar igång. Utställningen plockas däremot inte ner den 13 april utan fortsätter hela vägen fram till den 23 april.

Platsen för utställningen är utanför Alströmerska magasinet, på Bankgatan mittemot Kulturhuset.

– Jag hoppas det blir en uppskattad utställning med många aha-upplevelser säger Annika och berättar att det kommer bli en resa från 1600-talet och fram till idag med foton och läsning kring hur stadskärnan växt fram till att bli vad den är idag.

Men det är mer än bara utställning. För den som vill ta det ytterligare finns även en digital karta över våra kulturhistoriskt värdefulla gårdar och byggnadsminnen i centrala Alingsås. I kartan finns även annan information som kan vara intressant för besökarna på konferensen såsom kaféer, busshållplatser och boende.

Om någon vill ge sig ut på en historisk vandring efter utställningen är steget alltså väldigt kort.

– Den här kartan kommer ju att finnas kvar även efter utställningen och jag tror det kommer bli ett stort mervärde för besökare och alingsåsare, inte bara nu men även framöver. Tänk att lätt ha tillgång till den här typen av info på sin söndagspromenad. Det går nog att hitta många av de där svaren man gått och klurat på när man passerat vissa byggnader tidigare, tror Ola Setterby, chef på kommunens GIS-avdelning som tagit fram kartan.