Nyheter

Lägenhetsmodell med modulstambyten och smarta vattenmätare

I en gemensam monter på Nordbygg har Pipemodul och Verto byggt en modell med trapphus, hall och badrum. Här visas konkret hur Pipemoduls system för modulstambyten minskar installationskostnaden med minst 30 procent. I installationerna som visas ingår också Vertos smarta vattenmätare, som förra året sänkte vattenkostnader i finska hem med totalt 20 miljoner Euro.

Nordbygg är bygg- och fastighetssektorns viktigaste mötesplats och äger rum den 10-13 april på Stockholmsmässan.

De finska företagen Pipemodul och Verto finns i monter AG:17. Här får besökaren en tydlig bild av hur deras modulstambyte sparar tid och minskar kostnader. Nya rör och kablar installeras i moduler utan rivning och ombyggnad av konstruktioner. De öppningsbara modulerna minimerar kostnader för service och underhåll samt risken för vattenskador.

Växer snabbt i Sverige
I Finland har över 4 000 modulstambyten genomförts. I Sverige gjordes det första modulstambytet för drygt ett år sedan och nu väljer allt fler bostadsbolag lösningen, inte minst i miljonprogramsområden. Bland de som nu valt modulstambyten i Sverige finns kommunala bostadsbolag som AllboHus, börsnoterade Balder, Stena Fastigheter och HSB-förvaltade bostadsrättsföreningar.

Pipemodul är nominerat till Nordbyggs Guldmedalj som delas ut under mässan och deltar bland annat i VVS-forums panelsamtal om framtidens installationer och Assemblins lunchsamtal om innovation och samverkan.

Verto lanseras på svenska marknaden
Det är även lätt att installera vattenmätare i modulerna. I montern finns mätare från Verto som effektivt ger tillförlitlig information om vattenkonsumtionen i varje enskild lägenhet.

Vertos mätare visar konsumtionen i realtid och historiskt och kan fjärravläsas. Det egenutvecklade användargränssnittet VertoLive fungerar i webbläsaren utan några separata program. Det överför automatiskt data till en molntjänst och förbrukningsuppgifter kan enkelt exporteras till fakturering. Systemet larmar för läckage, andra avvikelser och vid servicebehov.

Besparing på 20 miljoner euro per år
– Med appen VertoMobile blir dessutom all information tillgänglig i ett obegränsat antal mobiltelefoner. Och med bostadsdisplayen, kan de boende själva enkelt följa sin egen förbrukning av både varm- och kallvatten, förklarar Tapio Rask, försäljningschef Verto.

Verto är med över 30 års erfarenhet Finlands ledande tillverkare av individuella vattenmätningssystem. Bostadsspecifika Verto-mätare minskar vattenförbrukningen med i genomsnitt 30 procent. Enbart i fjol sparade finska hem, med Vertos lösning, 20 miljoner Euro i minskad vattenförbrukning. När man i realtid vet sin vattenkonsumtion, blir det lättare att ändra sina vanor och välja alternativ som sparar vatten.

Genom medverkan på Nordbygg lanserar företaget sitt sortiment även på den svenska marknaden.