Nyheter

Rätt ventilation i operationssalarna ska minska smittspridning

Vid byggandet av det nya högspecialistsjukhuset i Örebro ligger fokus på att skapa de bästa resurserna för länets framtida sjukvård. Ventilationen i H-husets operationssalar är en viktig del i det arbetet, där bra luftkvalitet är A och O. VentPartner, som arbetar på uppdrag av NCC, ser till att rätt ventilation installeras.

VentPartner har fått i uppdrag att installera ventilation i det nya högspecialistsjukhuset i Örebro, något som blir extra viktigt när det kommer till byggnadens operationssalar. Med rätt ventilation transporteras smittsamma partiklar bort och därmed förhindras smittspridning och infektioner orsakade av luftburna bakterier.

– Universitetssjukhuset (USÖ) i Örebro har länge legat i framkant när det gäller modern sjukvård av högsta kvalitet. Satsningen på nya H-huset ska skapa de bästa resurserna för fortsatt vidareutveckling och framtidssäkring av den högspecialiserade sjukvården, där ventilation i operationssalarna är en väldigt viktig del, säger Thed Nilsson, projektledare på VentPartner Närke som ansvarar för byggets ventilation.

En komplett ventilationssystemlösning för ultrarena operationsrum
Den ventilationslösning som installeras i H-husets operationssalar baseras på principen för kontrollerad ”omblandning utspädning”, som medför nödvändig luftrenhet och återställningstid för hela operationsrummet. Sjukvårdspersonal kan då röra sig fritt i rummet och flytta instrument efter behov, eftersom renhet uppnås i hela operationsrummet. Det betyder inte bara att rummet utnyttjas mer effektivt, utan även att risken för kontaminering från källor inne i rummet minimeras. Totalt kommer 14 operationssalar att byggas i huset.

– Vi har haft en aktiv roll från början, där vi bland annat tagit fram beslutsunderlag och förmedlat våra synpunkter under projekteringen. Just operationssalarna är ett projekt i sig, där vi arbetar med en lösning som skapar så kallade ultrarena operationsrum, vilket är både krävande och spännande, säger Thed Nilsson, projektledare på VentPartner Närke.

Arbetet med det första operationsrummet börjar under januari 2019. H-huset kommer innehålla ögonkliniken, öron- näs- och halskliniken, plastik- och käkkirurgiska kliniken, hudkliniken samt en operation och anestesiavdelning. Det första spadtaget togs i augusti 2016 och hela huset beräknas stå färdigt under 2020.