Nyheter

”Ljusdusch” i Uppsala universitetshus i final i Design S

Den viktigaste samlingsplatsen på Sveriges äldsta universitet var inte åtkomlig för alla.  AIX Arkitekter har skapat en tillgänglig entré för enkel access till huset där belysningen kompletterar skyltningen. Nu är den så kallade ljusduschen i final till Design S, i kategorin ljusgestaltning.

Priset kallades tidigare Utmärkt Svensk Form och delas ut vartannat år i ett stort antal kategorier. Vem som vinner får vi se på Design S-galan 11 juni på Kulturhuset.

Under den stora renoveringen 2016-2017 har tillgänglighet, säkerhet och arbetsmiljö varit i stort fokus. Bland annat har AIX rustat upp och tillgänglighetsanpassat den nedre entrén där man numera kommer snabbt och lätt upp i huset. Som komplement till olika typer av hänvisningsskyltar och digitala informationsstationer har man arbetat med belysningen i taket.

– Jag ville höja rummens dignitet i de råa delarna av bottenvåningen genom att dölja installationer och addera koppar som material. Vi ville också göra en övertydlig markering av den viktiga vägen mot hissen. Det har vi löst genom att i taket placera två stora armaturer i egen design. Känslan ska vara lite av en ”ljusdusch”, att du via det varma ljuset ska ledas rätt utan att reflektera över det. Hissen har fått en extra tydlig skylt på branddörren och på väggarna kommer det placeras konst, säger Mona Lantzourakis, arkitekt vid AIX och husarkitekt för Universitetshuset.

Det ska kännas lika högtidligt att anlända genom den nedre, tillgängliga entrén som genom den stora entrén. Den nedre entrén är sedan återinvigningen i oktober 2017 den officiella adressen till Uppsala Universitetshus och den tillgängliga entrén för alla. AIX har varit generalkonsult för det interiöra ombyggnadsprojektet och medverkat som husarkitekt i det exteriöra projektet för uppdragsgivaren SFV och Uppsala universitetshus.

Team belysningsprojektet:
Mona Lantzourakis, uppdragsansvarig, husarkitekt, idé, AIX Arkitekter
Silvia Las Heras, handläggande arkitekt och idé, AIX Arkitekter
Johan Bohlin, medverkande arkitekt
Stig Djerf, Bjerking, el- och belysningskonsult
Ljusdesign, anpassning och produktion
Generalentreprenör, IR bygg

Foto: Anders Fredriksén