Nyheter

Oron på bostadsmarknaden kan bana väg för en ny bostadspolitik

I dag är det många som oroar sig mer för sjunkande bostadspriser än för hur bostadsbristen ska kunna lösas. Det konstaterar journalisten och författaren Per Björklund som strax innan påskhelgen inledde vårens första Crush Talks på Arena Första Lång i Göteborg.

Per Björklund publicerade under förra året boken ” Kasinolandet – bostadsbubblan och den nya svenska modellen” som beskriver hur bostadspriserna skenar uppåt på grund av spekulation och förväntningar på ständigt stigande priser.

– Hela marknaden förutsätter att priserna fortsätter uppåt utan att det egentligen finns några rationella skäl till varför. Det blir en slags självuppfyllande profetia, säger Per Björklund.

Men i dag finns flera tecken på att marknaden håller på att kylas av. Det är svårare att få nyproducerade bostadsrätter sålda, tänkta bostadsrättsbyggen omvandlas i stället till hyresrätter och den extrema prisspiralen uppåt är på väg att brytas.

– Men om spekulanter drar sig ur kraschar marknaden, säger Per Björklund och varnar för att det kan få konsekvenser både för enskilda men också för finanssektorn, byggbranschen och samhällsekonomin.

Samtidigt kan oron på bostadsmarknaden öppna möjligheter för en ny socialt inriktad bostadspolitik där marknadskrafterna hålls i strama tyglar och stat och kommun tar ett betydligt större ansvar än i dag.

– Staten skulle kunna gynna byggandet även i lågkonjunktur till exempel genom att erbjuda förmånliga statliga topplån och kommunerna skulle kunna sälja mark billigare i utbyte mot att det byggs hyresrätter med rimliga hyror, exemplifierar Per Björklund.

Crush Talks fortsätter under ytterligare två tillfällen under våren. Den 25 april är Kent Werne, även han journalist och författare, på plats för att tala om allmännyttans roll utifrån sin bok ”Du sköna nya hem – om utförsäljningen av allmännyttan”.

En månad senare, den 24 april, är det Carina Listerborns tur att äntra scenen. Carina Listerborn som är urbanforskare har granskat hur Landskrona 2012 lade om sin kommunala bostadspolitik i syfte att få bort bidragsberoende invånare och i stället satsa på kustnära villor för höginkomsttagare.

Crush Talks är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen Region Västra Sverige och det nationella forskarnätverket CRUSH (Critical Urban Sustainability Hub).