Nyheter

Amazon Web Services möjliggör höjning av skidbacken i Vilsta

Vilsta friluftsområde i Eskilstuna utvecklas och skidbacken ska höjas med tio meter. En höjning som möjliggörs genom att använda schaktmassor från byggnationen av Amazon Web Services i Eskilstuna.

– Vi är mycket glada över att vår datacenterinvestering i Sverige kan hjälpa Eskilstuna kommuns strävan att höja skidbacken i Vilsta. Som bolag är vi måna om att ta en aktiv roll i de samhällen där vi verkar, både som ansvarsfull arbetsgivare och som god granne. Vi ser fram emot att njuta av den nya skidbacken tillsammans med Eskilstunas invånare framöver, säger Guido Bartels, Nordenchef på Amazon Web Services.

Kultur- och fritidsförvaltningen har under en längre tid haft planer på att höja skidbacken i Vilsta. Under våren 2017 fick kommunen klartecken att påbörja höjningen, men med krav på att oförorenade schaktmassor skulle användas.

Under samma period som höjningen beslutades kom beskedet att Amazon Web Services valt att etablera sitt nya datacenter i Eskilstuna. Massorna från bolagets nyinköpta tomt testades och godkändes av miljö- och räddningstjänstförvaltningen vilket i sin tur möjliggjorde användningen av massorna till backen. Bolaget skänkte massorna till kommunen och höjningen av skidbacken kunde påbörjas.

– Något som för oss skulle ta cirka 3-5 år blev möjligt direkt genom att Amazon Web Services kom till Eskilstuna. Nu kan vi snabbt få en utvecklad backe för alpint, rail och lek. Säger Magnus Nilsson, ordförande i Tunafors SK.

Vilstabackens kommer när den är klar vara höjd med cirka tio meter vilket gör att det blir en 30 meter längre slalombana med fyra till fem fler svängar. Samtidigt skapas en storslalombana som är omkring 50 till 70 meter längre med fem till sju fler svängar än i dag.

– En höjning av Vilstabacken kommer leda till att Eskilstunas invånare ges bättre förutsättningar för utförsåkning än i dag. I kombination med en ny centralt placerad lift kommer backen att kunna utnyttjas mer effektivt och ge mer åkyta. En viktig del för Eskilstunas utveckling och friluftsliv, säger Mattias Alberts, avdelningschef kultur- och fritidsförvaltningen.

Arbetet med höjningen påbörjades inför vintersäsongen 2017/2018 och kommer att fortsätta under 2018. Den nya skidbacken förväntas vara klar till vintern 2018/2019.