Nyheter

Nya regler för strandskydd – vad betyder det för Västra Götaland

Den 1 juli trädde nya regler för strandskyddet i kraft. I Västra Götaland blir förändringen inte så stor, eftersom vi redan tidigare haft generösa undantag för små sjöar och smala vattendrag.

­­John Dagobert är landskapsarkitekt på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Han förklarar varför ändringarna inte blir så stora i länet:

– I Västra Götaland har vi sedan tidigare så kallade generella undantagsbeslut som är mer långtgående än de nya undantagen, så här blir inte någon större skillnad. De gamla undantagsbestämmelserna gäller fortsatt, säger han.

Den totala ytan strandskydd kommer ändå att minska något i länet. I framför allt gamla Skaraborgs län tappar en del småsjöar sitt strandskydd och särskilt i gamla Göteborgs och Bohus län berörs flera vattendrag. Men den nya lagstiftningen ger samtidigt Länsstyrelsen möjlighet att återinföra strandskydd vid en sådan liten sjö eller smalt vattendrag om det ”är av särskild betydelse”.

– Det är ett nytt begrepp i lagstiftningen och det syftar på till exempel värdefulla fiskpopulationer eller att området är särskilt viktigt för allemansrättsliga syften. Och detta gäller alltså endast sådana vatten som förlorat sitt skydd genom lagändringen, säger John Dagobert.

Vattenbruk får undantag

En större skillnad är kanske då att de nya reglerna inkluderar vattenbruk i samma undantag som de övriga areella näringarna. Vattenbruksföretag får nu, precis som jord- och skogsbruk, fiske eller renskötsel, bygga inom strandskyddet, under förutsättning att det behövs för verksamheten.

– Det här är kanske den förändring som är störst för Västra Götalands län, eftersom vi har ett förhållandevis stort antal vattenbruk här, inte minst längs kusten, säger John Dagobert.

Samtidigt sänks kravet på hur mycket inkomst företagen behöver generera.

Översyn över länets strandskydd pågår

Länsstyrelsen jobbar just nu med att se över vilka vatten som tappar sitt strandskydd och om något av dem är av sådan ”särskild betydelse” att strandskyddet behöver återinföras.

– Vi hoppas vara färdiga framåt höstkanten och att då kunna uppdatera den kartbaserade informationen vi har på webben, Informationskartan, som många använder. Där ser man länets alla sjöar med strandskydd. För vattendragen finns inte något digitalt sätt att mäta bredden, så för dessa kommer det att ta mer tid att få kartskiktet klart, säger John Dagobert.

För den som med stöd av de nya reglerna vill bygga intill ett smalt vattendrag kan det vara bra att veta att det är upp till fastighetsägaren att avgöra om strandskydd gäller på platsen eller inte. Då behöver man veta vad som är medelvattenstånd och mäta vattendragets bredd vinkelrätt mot stranden.

– Är man osäker kan man alltid vända sig till sin kommun med en ansökan om dispens. Om platsen inte omfattas av strandskydd kan då kommunen helt enkelt avvisa ansökan, säger John Dagobert.

DE NYA REGLERNA I KORTHET:

Strandskyddet vid små sjöar och vattendrag tas bort. Sjöar mindre än en hektar och längs vattendrag där dessa, vid normalt vattenstånd, är smalare än två meter.

Strandskyddet vid dammar anlagda efter 1975 tas bort. Helt och hållet skapade av människan, inte så kallade modifierade vatten.

Vattenbruk tas med i de areella näringarna och undantaget för dessa justeras. Från krav på ”ett betydande tillskott till försörjningen” till ”bedrivs som förvärvsverksamhet”.

Lättare för vissa verksamheter att få dispens. Syftet är att stimulera småskalig turism.

Nya regler för hur kommuner ska hantera strandskydd när de ersätter gamla detaljplaner med nya. Kan ge enklare hantering av vissa planprocesser och underlätta bostadsbyggande.