Helsingborgs stad arbetar långsiktigt och systematiskt för att skapa en tryggare och säkrare stad för alla. Sedan 2017 har hundratals trygghetsåtgärder genomförts runt om i staden, från insatser som kompletterande belysning och beskärningar till större områdessatsningar. En viktig del i arbetet är stadens gång- och cykeltunnlar. Nu rustas tunnlarna under Malmöleden upp.
Gång- och cykeltunnlar är en viktig del av stadens infrastruktur, inte minst för trafiksäkerheten. Samtidigt upplevs tunnlarna ofta som otrygga; nedgångna eller dåligt belysta.
– Sedan 2017 har vi rustat upp 19 tunnlar i Helsingborg för att göra dem tryggare, trevligare och mer inbjudande, säger Moa Sundberg, urban designer och projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad. Med över 100 tunnlar i staden arbetar vi även kontinuerligt med att övriga tunnlar ska vara väl belysta, rena, hela och fria från klotter.
Minst en tunnel rustas upp varje år
Genom att förbättra belysningen, minska mörka kontraster och skapa trivsamma miljöer som främjar rörelse och närvaro ökar både tryggheten och säkerheten. Ett aktuellt exempel är tunneln under Malmöleden, som nu får ny belysning och konstnärlig utsmyckning inspirerat av Söder och Gåsebäck som tunneln förbinder.
I projektet har en lokal konstnär, Carl Nordahl, och invånare involverats för att skapa en plats som människor kan känna stolthet över. Carl har använt foton som invånare delat med sig till konstverket och historiska foton, förutom sina egna.
– När invånare får vara med och påverka sin närmiljö, ökar engagemanget och platsens identitet stärks. Här har vi både intervjuat invånarna och ställt frågor via en digital enkät som visar att 56% av de som svarat känner sig inte trygga tunneln och 13% undviker den. Det ska bli spännande att följa upp det resultatet när vi är klara, säger Moa.
Helsingborg stads arbete med tunnlar har också uppmärksammats internationellt. Placemaking Europe har tagit fram en guide för andra städer, baserat på Helsingborgs arbete med tunnlar.