Nyheter

Hälsosamt inomhusklimat och halverad elräkning – tack vare smart materialval

Med de fortsatt höga elpriserna letar allt fler husägare efter byggmaterial och lösningar som både sänker energiförbrukningen och skapar ett bättre inomhusklimat. Ett exempel på hur materialvalet påverkar både komfort och ekonomi är ett nytt hus i norska Vettre, byggt med Ytong lättbetong.

Enligt WHO och EU:s miljöbyrå tillbringar vi i genomsnitt 90 % av vår tid inomhus. Ett bra inomhusklimat har därför stor betydelse för vår hälsa och vårt välmående, då det annars kan leda till besvär som huvudvärk, trötthet, allergier och astma – särskilt hos barn och äldre. Därför blir materialvalet i husets stomme och klimatskal allt viktigare. Inte bara för energiförbrukningen, utan också för livskvaliteten.

Längs strandkanten i norska orten Vettre ville Markus Gamenius därför bygga ett innovativt hus med energibesparande lösningar som samtidigt kunde säkra ett hälsosamt inomhusklimat. Lösningen blev att bygga med Ytong lättbetong från Xella.

Naturligt val för energieffektivitet och inomhuskomfort

Lättbetong, som består av sand, kalk och vatten, har en rad egenskaper som gör det särskilt lämpat för energieffektivt och sunt boende. Ytong är både bärande, isolerande och fukttåligt – vilket innebär att man kan bygga utan att blanda in många olika material, något som annars ofta påverkar inomhusmiljön negativt.

– Jag ville inte bygga ett modernt trähus eftersom konstruktionen ofta innehåller många olika material som bidrar till dåligt inomhusklimat. Med Ytong fick vi ett hus med alla förutsättningar för att skapa ett sunt och bra inomhusklimat, säger Markus Gamenius.

Det nya huset har inte bara visat sig energieffektivt – det har också inneburit ett markant förbättrat inomhusklimat året runt.

– Ytong lättbetong reglerar både rumstemperatur och fuktighet på ett effektivt sätt. På sommaren hålls värmen ute, medan lättbetongen har värmeisolerande egenskaper på vintern, förklarar Markus Gamenius, och avslutar:

– Vi märker samtidigt stor skillnad mellan vårt nya hus i Ytong och vårt gamla trähus när det gäller elförbrukning. Trots att vi renoverade det gamla huset med vattenburen värme i nästan hela huset, använde det dubbelt så mycket el som det nya huset. Med dagens elpriser har det här varit en mycket bra och långsiktig investering.