Nyheter

Färre arbetsolyckor i byggbranschen visar ny statistik

Arbetsolyckorna i den privata byggindustrin minskade något under 2024 jämfört med föregående år. Det visar en ny rapport som bygger på olycksstatistik från Arbetsmiljöverket.

– Nu ser vi en minskning av flera allvarliga olyckstyper. Det tyder på att förebyggande insatser, kompetensutveckling och systematiskt arbetsmiljöarbete ger effekt. Det är en positiv indikation – men arbetet måste fortsätta med samma kraft och fokus, säger Magnus Olsson, nationell arbetsmiljöstrateg, Byggföretagen.  

Det registrerade antalet olyckor år 2024 minskade till 2051 från 2188. Det ger en olycksfrekvens (olyckor med frånvaro) på 10,5 per 1000 sysselsatt, jämfört med 10,9 året innan.

Antalet registrerade fall för arbetssjukdomar ökade från 276 föregående år, till 311. Det innebär att fall per 1000 sysselsatta ökat till 1,6 från 1,4. Till arbetssjukdomar räknas sjukdomar som orsakas av skadlig inverkan som till exempel ergonomiska belastningsfaktorer och vibrationer.

Under de senaste åren har formen av arbetssjukdomar förändrats. Från att ha dominerats av ergonomiska belastningar är det idag främst fysikaliska faktorer såsom vibrationer och buller som anges som orsak.

– Det speglar förändrade arbetsförhållanden, men också en ökad medvetenhet om långsiktiga hälsoeffekter. Det är ett område där fortsatt kunskapsutveckling och förebyggande arbete är centralt, fortsätter Magnus Olsson.

Under 2024 inträffade 8 dödsfall vid arbetsplatsolyckor som drabbade personal i privata företag verksamma inom bygg- och anläggning. Det är fyra fall färre än 2023 men över genomsnittet för den senaste tioårsperioden.

– Ingen ska dö på sitt jobb. Här måste branschen fortsätta arbeta för att säkerställa säkra arbetsplatser för alla, avslutar Magnus Olsson.

Databearbetningen är framtagen av Arbetsmiljöverkets statistikenhet. Bakom rapporten står Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd, BCA. BCA är ett samarbetsorgan i arbetsmiljöfrågor mellan Bygg­företagen, Byggnads och SEKO.

Det här gör Byggföretagen för att undvika arbetsolyckor:

Initiativtagare och ägare till byggbranschens första och enda Säkerhetspark.

Arbetat fram Safe Construction Training som från och med den 1 juli 2021 är en obligatorisk säkerhetsutbildning för Byggföretagens medlemmar.

Arrangerar återkommande nationella webbinarier för att öka kunskapsnivån hos våra medlemmar, bland annat tillsammans med Arbetsmiljöverket inför den nya föreskriften.

Medlemsrådgivning i arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor

Utbildning av elever i Byggprogrammen i samverkan BYN/Galaxen

Bild: Stephane