– Stölder av arbetsverktyg och maskiner är ett stort problem för branschen. Att stölderna blir något färre går att se på två sätt. Dels är det glädjande om det brottsförebyggande arbetet faktiskt ger resultat. Dels sker fortfarande 12 anmälda stölder per dag, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Tullen har sedan i höstas bättre möjligheter att agera mot internationella stöldligor, genom att tulltjänstemän givits utökad rätt att stoppa misstänkta fordon. Regeringen har även lagt fram ett lagförslag till riksdagen gällande skärpta åtgärder mot stöldligor – bland annat vill regeringen kriminalisera utförsel av stöldgods och införa det nya brottet utförselhäleri.
– Byggföretagen har under lång tid verkat för att ge myndigheterna en vassare lagstiftning och fler resurser för att uthålligt kunna verka mot stöldligor. Regeringen visar att den tar brott mot företag på allvar. Steg för steg är det möjligt för politiken att slå tillbaka mot miljardsvinnet som byggstölderna innebär, säger Tanja Rasmusson.
Riksdagen förväntas rösta om utförselhäleri i början av juni. Straffet för utförselhäleri föreslås vara fängelse i högst två år och för grovt utförselhäleri i högst sex år. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2025.
Byggföretagen vill:
Polisen behöver fler resurser för att uthålligt kunna verka mot stöldligor.
Det krävs förbättrad samordning genom Europol för att varaktigt slå undan benen för ligorna.
Det behövs mer strategisk bevakning av hamnar och andra utförselvägar för stöldgodset.
Åklagare och domstolar behöver bli ännu bättre på att bedöma om enskilda stölder är del av organiserad brottslighet.
En särskild åklagare bör tillsättas för att bygga upp kompetens om stöldligornas tillvägagångssätt