Nyheter

Så lyckas du med sommarens utomhusprojekt

Vår och sommar markerar starten på en ny säsong för byggprojekt utomhus – vare sig det handlar om en ny altan, pergola eller andra utvändiga projekt. Men för att undvika kostsamma misstag och förseningar är det avgörande med en god planering.

Anders Tapper och Peter Nordin från Simpson Strong-Tie Sverige har flera tips för dem som vill dra nytta av säsongen.

Oavsett om du har en stor trädgård, en liten altan eller ett fritidshus så står utomhussäsongen redo att tas i bruk. Många vill fräscha upp eller bygga nytt, men utan rätt förberedelser är det lätt att falla i klassiska fällor. Hur säkerställer du att ditt projekt blir lyckat och hållbart? God planering kan vara skillnaden mellan ett smidigt byggprojekt och en frustrerande upplevelse.

– Att lägga 30 minuter extra på förberedelser kan spara dig otaliga turer till butiken och oväntade kostnader, säger Anders Tapper, säljare på Simpson Strong-Tie Sverige.

Han påpekar att många enbart fokuserar på huvudmaterialen och glömmer resten:

– När man bygger en altan är det lätt att bara räkna ut antalet kvadratmeter trall. Men vad händer med bjälklag, stolpskor, skruvar, räcken och ytbehandling? Det är viktigt att ha ett helhetsgrepp för att undvika förseningar och onödigt arbete.

Kolla regelverket innan du sätter i gång

Innan du börjar bygga bör du ta reda på om projektet kräver bygglov. Anders Tapper och Peter Nordin, säljare på Simpson Strong-Tie, har båda sett många som inte gjort sin hemläxa innan de satte i gång med sina utomhusprojekt.

– Du kan inte börja förrän du har undersökt markförhållandena. Du måste fundera på om konstruktionen ska byggas på plintar, stenplattor eller gjuta själv i rör av papp med stolpskor. Valet av stolpskor måste då anpassas efter belastningen och materialen måste vara lämpliga för miljön där du bygger. I kustnära områden krävs till exempel rostbeständiga beslag, berättar Peter Nordin och fortsätter:

– Vindbelastning är också en faktor som många inte tänker på, men som kan vara avgörande. Om konstruktionen ligger utsatt till kan extra förstärkningar behövas, antingen med beslag eller skruvar.

En annan klassiker är att glömma grannen. Anders Tapper förtydligar:

– Oavsett om bygglov krävs eller inte är det alltid klokt att informera grannarna, särskilt om åtgärden kan påverka dem. Grannkonflikter är kanske inget man tänker på när man planerar att fixa altanen eller bygga till, men genom att informera och ha en god dialog kan man undvika många problem. Det handlar om sunt förnuft, helt enkelt.

Kunskap minskar risken

För den som saknar erfarenhet av liknande projekt är det klokt att skaffa sig kunskap i förväg.

– Det lönar sig att göra lite undersökningar och be om råd. Om man inte har gjort ett sådant arbete tidigare finns det många fallgropar. Tricket är att söka information om hur projektet ska genomföras – via fackfolk, videor eller broschyrer, rekommenderar Peter Nordin.

Som en sista detalj är det också värt att fundera på slutresultatet – redan innan du sätter i gång.

– Ska du använda färdiglackerade beslag eller skruvar för ett mer enhetligt uttryck? Små detaljer kan göra stor skillnad. Estetik handlar inte bara om utseendet, utan också om hur de valda materialen bidrar till helheten i projektet. Genomtänkta val säkerställer inte bara ett snyggt resultat utan också en lösning som håller över tid, avslutar Anders Tapper.