Bostadsmarknaden i Sverige är i snabb förändring. För första gången rapporterar lika många allmännyttiga bostadsföretag ett överskott som ett underskott av bostäder. Det visar Sveriges Allmännyttas nya marknadsrapport ”En tudelad bostadsmarknad” som publiceras i dag.
– Vi ser en historisk förskjutning i bostadsmarknaden där det inte längre bara handlar om bostadsbrist, utan i många fall om överskott och vakanser, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta.
Det är en allvarlig utveckling, särskilt i kommuner med vikande befolkningsunderlag, menar hon.
Rapporten bygger på enkätsvar från 204 bostadsföretag i hela landet och visar att antalet tomma lägenheter inom allmännyttan nästan har fördubblats på ett år – från 3 780 till 7 354. Vakanserna är störst i mindre städer och på landsbygden. Samtidigt kvarstår långa bostadsköer i storstäderna.
Stora skillnader mellan stad och land
Sveriges Allmännyttas medlemsföretag möter i dag två parallella verkligheter: På vissa håll råder fortsatt akut bostadsbrist, särskilt för äldre, medan andra delar av landet har ett växande överskott av framför allt studentbostäder.
– Det är en paradox. På ena sidan rivningshotade hus i områden där ingen vill bo, på andra sidan unga vuxna som inte kan flytta hemifrån på grund av köer eller höga hyror i nyproducerade bostäder som finns lediga, säger Sofia Hansdotter.
Kraftig ökning av vakanser och kortare kötider
Rapporten visar även att över hälften av de tomma lägenheterna som rapporterades in i den senaste mätningen av vakanserna i februari 2025 stått outhyrda i mer än tre månader. I jämförelsen av kötider mellan 2023 och 2024 har kötiderna samtidigt minskat i stora delar av landet – och i vart fjärde bostadsföretag finns lägenheter som kan hyras direkt.
Stort behov av seniorbostäder
Trots överskott i vissa kategorier visar rapporten på ett fortsatt stort underskott av seniorbostäder och trygghetsboenden – i alla typer av kommuner.
– Med en åldrande befolkning är det oroväckande att just den bostadsform där efterfrågan är störst fortfarande inte möts, säger Sofia Hansdotter.
Vem ska ta risken?
Rapporten lyfter även fram risken för målkonflikter mellan kommuner och bostadsföretag. När synen på behovet av nya bostäder skiljer sig åt kan det påverka investeringar och ekonomi – särskilt på vikande marknader.
Rapporten hittar du här: