Nyheter

Ny rapport kritiserar Boverkets beräkningar av bostadsbristen

Idag presenterar Hyresgästföreningen en ny rapport som föreslår ett enklare, mer användbart och mer träffsäkert sätt att beräkna hur många bostäder som behöver byggas – och var. Rapporten Räkna med bostadsbrist visar att det i dag saknas minst 110 000 bostäder i Sverige, med störst behov i tillväxtregioner. 

I stället för att använda Boverkets komplexa och ofta felaktiga prognosmodeller, lanserar rapporten en ny mer transparent och användarvänlig metod som kan användas direkt av landets kommuner.

– Bostadsbristen är ett samhällsproblem som har bitit sig fast, den drabbar många människor idag. Den hindrar viktiga steg i livet för individer och begränsar samhällsutvecklingen. Vi behöver få fram fler hyresrätter till rimliga kostnader, och kommunerna behöver bättre underlag för att förstå vad som förväntas av dom. Boverkets modell som baseras på prognoser slår alltför ofta fel, därför såg vi ett behov av att ta fram en bättre modell för att räkna på hur många bostäder som behövs, säger Martin Hofverberg chefekonom Hyresgästföreningen.  

Rapporten Räkna med bostadsbrist går igenom hur olika aktörer i Sverige – inklusive Boverket, länsstyrelser och banker – i dag beräknar bostadsbrist och byggbehov. Ett genomgående resultat är att dagens metoder ofta upplevs som svåra att förstå och använda för många kommuner. Förutom den nya beräkningsmetoden föreslår rapporten även att staten bör ta ett tydligare ansvar för samordning och finansiering av bostadsbyggandet – så att byggmålen blir möjliga att nå.

– Vi måste räkna rätt för att kunna bygga rätt. Och det måste vara lätt för kommunerna att göra det. Det är inte rimligt att samhällets viktigaste infrastrukturfråga – bostäder – styrs av osäkra prognoser och otydliga mått. Vår modell är tänkt som ett konkret verktyg som varje kommun kan förstå, använda och följa upp, säger Ragnar Bengtsson, rapportförfattare och bostadspolitisk analytiker på Hyresgästföreningen. 

Fakta från rapporten Räkna med bostadsbrist

Minst 110 000 bostäder saknas i Sverige idag, enligt beräkningar baserade på hushållskvoter. 

118 kommuner har ett bostadsunderskott – störst är bristen i Stockholms län, där över 60 000 bostäder saknas. 

Nuvarande metoder för att beräkna bostadsbristen är för krångliga för kommunerna att använda – de bygger på osäkra prognoser och regionindelningar som inte stämmer med den kommunala planeringen. 

Boverkets mått fokuserar på sociala symptom, som trångboddhet och flyttfrekvens, snarare än att räkna hur många bostäder som faktiskt saknas. 

Rapporten föreslår en ny metod som bygger på faktisk demografi, är enkel att använda på lokal nivå och ger ett konkret beslutsunderlag för stat och kommun. 

Byggbehovet är minst 50 000 bostäder per år under det kommande decenniet för att möta dagens underskott och framtida befolkningsutveckling. 

Kommunala byggmål behöver baseras på lokala behov – inte genomsnitt per region. Överskott i en kommun får inte maskera underskott i en annan.  

Staten behöver ta större ansvar, den nationella planeringen behöver samordnas, kommunala planeringsbonusar och förmånliga statliga bygglån behöver införas om marknaden ska kunna mätta behoven. 

Bild: u_7qv2493w93