Många svenskar anser att dagens bygglovsregler är för strikta och anger det som skäl till att de avstått både storskaliga samt mindre renoveringar. En kraftig majoritet vill se en lagförändring som gör det enklare att orientera sig bland krångliga bygglovskrav. Det visar en ny undersökning från marknadsledande takfönstertillverkaren VELUX gjord av Sifo/Verian.
75 procent ser positivt på att mindre renoveringar av den egna bostaden ska kunna utföras utan bygglov och vill att kravet på bygglov för sådana projekt avskaffas helt. Undersökningen visar även att samma andel tror att detta skulle leda till att fler renoveringar faktiskt genomförs.
Dessutom uppger en betydande andel (31 procent) av de tillfrågade villaägarna att komplicerade bygglovsprocesser ofta är orsaken till att man avstår från att bygga om eller renovera.
– Verkligheten för många bostadsägare är att det är alldeles för komplicerat att göra även mycket små renoveringar. Jämfört med våra nordiska grannländer Danmark och Norge är de svenska bygglovsreglerna betydligt krångligare. Bara att måla om huset kan innebära en långdragen och ärligt talat helt onödig process. En process som dessutom skiljer sig från kommun till kommun och gör någonting ganska enkelt till en komplicerad och kostsam byråkratisk soppa, säger svenska Lars Petersson, VD för VELUX Gruppen.
Mindre renoveringar av bostäder är inte bara finansiella investeringar, utan även förbättringar för hälsa och välbefinnande. 72 procent anger att ökat ljusinsläpp är en bra anledning till att genomföra mindre renoveringar, exempelvis genom att installera ett takfönster. Ljusinsläpp i hemmet är viktigt eftersom naturligt ljus förbättrar välbefinnandet, höjer energinivåerna, och skapar en känsla av rymd och trivsel. Dessutom bidrar det till att reglera dygnsrytmen, vilket kan förbättra sömnkvaliteten och humöret.
Många svenskar har dessutom begränsad kunskap om när bygglov faktiskt krävs. Till exempel tror mer än hälften (57 procent) felaktigt att bygglov inte behövs för att sätta in ett takfönster i en bostad som man äger. I nuläget krävs oftast en bygglovsansökan och beviljande även för mindre projekt.
Ökade möjligheter till små renoveringar, så som att sätta in takfönster, kan göra stor skillnad – även på en bredare samhällsnivå, det menar Lars Petersson:
– I dag är det bara 7 procent av alla svenska byggnader som uppfyller aktuella dagsljuskrav. Det gäller i synnerhet byggnader uppförda från 1960-talet och fram tills i dag.