Nyheter

Tyréns projekterar ny uppskjutningsplats för raketer och satelliter åt SSC

Swedish Space Corporation, SSC, är Sveriges enda rymdbas och sänder upp sondraketer och höghöjdsballonger i rymden. Nu ska SSC utöka verksamheten och etablera ett nytt område för uppskjutning av raketer och satelliter. Tyréns har anlitats för uppdragsledning, projektering av mark- geoteknik- och konstruktionsarbeten samt byggledning.

Till våren 2021 beräknar SSC kunna testa hovrande raketer och uppskjutning av små satelliteter från den nya uppskjutningsplatsen som byggs utanför Kiruna. I ett senare skede, våren 2022, planerats raketstegstester samt uppskjutning av mellanstora satelliter kunna genomföras.

– Jag är glad att vi fått förtroendet att utföra ett fantastiskt spännande och komplext projekt. Den största utmaningen hittills har varit konstruktion och projektering av uppskjutningsplattan. Den kräver en specialkonstruktion och särskild betongsammansättning som ska klara den höga värmen från raketerna, säger Jenny Skoglind, uppdragsledare på Tyréns.

På anläggningsområdet kommer det finnas en hallbyggnad där raketerna ska byggas ihop som kräver en särskild luftfuktighet på 40–70 procent samt en temperatur på 20–24 grader. Området omfattas också av bland annat uppskjutningsramp, parkeringsplatser och uppställningsytor för bränsletankar.

– Vi är många på Tyréns som har fått gnugga geniknölarna och hitta lösningar som är nya och unika. Det har varit otroligt lärorikt och vi har använt oss av vår bredd av kompetenser från hela landet, säger Jenny Skoglind.

Tyréns har nyligen färdigställt projekteringen av anläggningsområdet och genomför just nu byggledningen. Hela projektet planeras vara klart under 2022.