Nyheter

Första etappen i Telegrafberget i Nacka är klar för inflyttning

Efter drygt fyra års byggande kan nu Nacka äntligen stoltsera med den första färdiga etappen av Telegrafberget, ett område som totalt ska rymma 350 nya bostäder. De fem roströda lägenhetshusen, som fått namnen Fyrhusen, är placerade högst upp på berget med enastående utsikt mot vattnet och Stockholms inlopp. För arkitekturen står Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.

Fyrhusen består av totalt 66 bostadsrättslägenheter i storleken 2–5 rum och kök, fördelade på fem punkthus i en stjärnformation. De flesta lägenheterna har en fantastisk utsikt mot vattnet och arkitekturen präglas av stora panoramafönster och generösa balkonger. Fyrhusen är den första färdiga etappen i området Telegrafberget och inflyttningen påbörjas nu i december.

– Det här är verkligen ett unikt boende med närheten till vattnet och det omgivande naturreservatet. Bostadshusen är anpassade efter bergets form och de roströda fasaderna knyter an till de cisterner som tidigare stod uppe på berget. För den som vill ha stadsliv finns möjligheten både genom tät busstrafik och en framtida båtförbindelse, säger Britt Almqvist, ansvarig arkitekt och VD på Ahlqvist & Almqvist Arkitekter AB.

Telegrafberget har, som namnet antyder, en historia av att ha varit en optisk telegraf på bergets topp som invigdes redan 1795. Denna monterades ned under 1800-talets slut och området blev istället en omlastningsplats för fotogen och senare för olja. Verksamheten upphörde 1973. 2014 förvärvades marken av HSB och en detaljplan för 350 bostäder antogs.

– Namnet Fyrhusen kommer sig av att husens balkongsidor ut emot saltsjön är helt uppglasade medan husens långsidor är mer slutna. När man färdas på vattnet skapar skillnaden mellan de slutna fasaderna och de glasade fasaderna ljuset som effekten av ljuset från en fyr, säger Britt Almqvist.

Förutom BRF Fyrhusen kommer Telegrafberget att bestå av BRF Kajen och BRF Telegrafen utvecklade av HSB samt ytterligare ca 60 radhus och 80 hyresrätter med en förskola högre upp i skogen.
På kajen kommer ett hotell med SPA, konferens och restaurang och en liten marina att bidra till en levande och spännande miljö.

Bild: Diakrit