Nyheter

Ny plattform för ökat återbruk i byggsektorn

Nu lanseras plattformen Centrum för cirkulärt byggande, ett nav för samverkan som ska öka återbruket inom byggsektorn. Bakom satsningen ligger IVL Svenska Miljöinstitutet med bland annat LINK arkitektur som projektpartner.

Plattformen finansieras av Vinnova samt av projektpartners som medverkat till utvecklingsprojektet Cirkulära produktflöden i byggsektorn – återbruk i industriell skala.

Vi vill bidra till att minska gapet mellan vision och verklighet när det gäller cirkulärt byggande. Med bättre samverkan i hela kedjan, från hyresgäster, fastighetsägare, bygg- och rivningsentreprenörer, arkitekter och återförsäljare, kan vi ta mer kontorsinredning hela vägen från byggnad till byggnad, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Varje år investeras stora belopp i kontors- och butikslokaler. Kontorshyresgäster kommer och går och många vill sätta sin egen prägel på sina nya lokaler, vilket ofta leder till att fullgod inredning med hög kvalitet slängs redan efter ett par år. Tillsammans med ett tiotal projektpartners har IVL Svenska Miljöinstitutet undersökt hur återanvändningen av fasta interiöra byggprodukter kan öka, till exempelvis dörrpartier, innerväggar och tak. Dessa produkter har stor efterfrågan, de är standardiserade, lätta att demon­tera och återanvända och ger stora miljövinster.

I projektet har man tittat närmare på affärsmöjligheter och sett att det finns ett behov av att skapa en mer tillgänglig marknad för återanvända produkter. Det har resulterat i plattformen Centrum för cirkulärt byggande, som representeras av en webbsida med exempel på både om- och nybyggnader där byggprodukter och möbler har återbrukats. Här finns också tips på hur man går tillväga rent praktiskt samt information om forskning och nätverk inom området. Centrumet har till en början fokus på interiöra byggprodukter för kommersiella lokaler, men tanken är att framöver kunna ta ett vidare grepp.

Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef på LINK arkitektur, är glad över att företaget medverkar i projektet som bidrar till den globala satsningen mot cirkulär ekonomi:

Samarbetet mellan olika aktörer i värdekedjan har varit värdefullt för utveckling av plattformen, men också för att ta fram nya arbetssätt och moderna affärsmodeller för cirkulärt byggande. Vi lär oss mycket om varandras utmaningar och bidrar till gemensamma lösningar, konstaterar hon.

Fakta: Centrum för cirkulärt byggande
Bakom satsningen står IVL tillsammans med Vasakronan, Fabege, Kompanjonen, Brattöns återbruk, White arkitekter, LINK arkitektur, Tenant and Partner, NIRAS, Chalmers Industriteknik och Sveriges Byggindustrier. Plattformen finansieras av Vinnova samt av projektpartners.

Foto: Hundven-Clements Photograohy