Nyheter

Krogeriet i Årjäng kapar elkostnaderna med solceller: ”Vi ska använda allt själva”

Restaurangbranschen brottas med höga energikostnader, men Henrik Hedefurs på Krogeriet i Årjäng har hittat sin lösning. Med 75 solpaneler på taket räknar han med att producera 27 000 kWh per år och att betala av anläggningen på fem år.

– Det är dyrt att driva restaurangkök. Bara pizzaugnen kostar fem kronor i timmen. Nu producerar vi vår egen el och jag räknar med att använda varenda kilowattimme vi får från solen, säger Henrik Hedefurs, ägare av Krogeriet.

Hög elkostnad blev startskottet för solcellsresan

I ett kök fullt av energislukande utrustning – som frysar, ismaskiner och stekbord – blev behovet av en långsiktig lösning högsta prioritet. Henrik tog in flera offerter, men det var Nordic Solar valet föll på.

– Jag kan inget om solceller, så för mig var det avgörande att hitta en partner jag verkligen kunde lita på. Nordic Solar tog ansvar för alla tekniska val, presenterade en realistisk kalkyl och levererade kvalitetsprodukter. Att dessutom få ett fast pris utan överraskningar kändes både tryggt och professionellt, säger han.

Kvalitet, lokal närvaro och trygghet

Det som avgjorde valet var inte bara siffrorna, utan även känslan av lokal förankring.

– Det finns många skojare där ute tyvärr. Jag ville inte leasa något utan ville ha en lösning som bara funkar, gärna från ett företag i Värmland, som vet vad de gör. Det känns tryggt att anlita Nordic Solar, fortsätter Henrik.

Siktar på egenanvändning

För Henrik Hedefurs handlar solcellerna om att ta kontroll, att minska sårbarheten mot prisvariationer och skapa långsiktig lönsamhet för verksamheten – och att ta ansvar för miljön.

Henrik planerar att använda all el från solcellerna själv. Genom att anpassa verksamhetens elanvändning till soltimmarna och kapa topparna, exempelvis genom att köra värme och värmetankar dagtid, maximerar han nyttan.

– Vi ska använda allt själva och vårt mål är att inte sälja en enda kilowattimme solel! På årsbasis ligger våra elkostnader runt 250 000 kronor. Att kapa den siffran rejält kommer att göra stor skillnad för lönsamheten, säger han.

Krogeriet förbrukar i dag omkring 104 000 kWh el per år. Med den nya solcellsanläggningen, som beräknas producera cirka 27 000 kWh årligen, kommer Henrik att täcka över 25 procent av restaurangens totala elbehov, till ett fast och förutsägbart pris. Utöver besparingar på inköpt el minskar han också kostnaderna för elskatter och avgifter.

Från idé till färdig anläggning – en smidig resa

Resan från första idé till en fullt installerad solcellsanläggning har varit både snabb och problemfri. Henrik beskriver hela processen som oväntat okomplicerad.

– Arbetet har bara flutit på. Montörerna har haft kontakt med mig hela tiden. Har det varit något så har de bara ringt. När elkillarna skulle komma ringde de direkt och bokade ett möte med mig. Så allt har gått bra!

Att få en nyckelfärdig lösning utan krångel var avgörande och Henrik är mer än nöjd med resultatet.

– Jag är jättenöjd. Jag kan absolut rekommendera både arbetare och Nordic Solar, det har funkat jättebra!