Nyheter

Svenska Bostäder och SBAB lanserar spelkoncept för att öka ungas bostadsförståelse

Det började med ett samtal om innovation och god rörlighet i bostadsbeståndet och slutade i en kunskapsutmaning för ungdomar om bostads- och arbetsmarknaden. Nu har den första gruppen av Svenska Bostäders ferieungdomar slutfört BostadsQuestet – ett samarbete mellan Svenska Bostäder och SBAB:s innovationsteam.

Efter att Svenska Bostäders verksamhetsutvecklare Johanna Lindroth deltagit på SBAB:s styrelsemöte blev det tydligt att det fanns flera gemensamma utmaningar att samarbeta kring, inte minst gällande ungdomar och bostadsmarknaden. Det blev början på en dialog som nu mynnat ut i BostadsQuestet.

Vi vet att kunskapen om bostadsmarknaden varierar stort mellan olika åldersgrupper och bakgrunder. Det är viktigt att alla unga får möjligheten att tidigt förstå och planera för sitt första boende, oavsett förkunskaper. Att undanröja hinder och sprida kunskap om boendefrågor bland unga är inte bara en tjänst – det är en fråga om jämlikhet och vi vill bidra till att ge unga vuxna de verktyg de behöver för att hitta sitt första egna boende, säger Johanna Lindroth, verksamhetsutvecklare på Svenska Bostäder.

SBAB har en hypotes om att ju tidigare ungdomar får kunskap om hur bostadsmarknaden fungerar – och hur det hänger ihop med kunskap om sparande, skuldsättning och arbetsmarknad – desto bättre möjlighet har de att skaffa sig sin första, egna bostad. Med den hypotesen som grund genomförde Svenska Bostäder och SBAB en gemensam workshop som nystade i hur vi ska förstå hur kunskapsnivån ser ut idag, hur vi ska nå ut till unga och hur vi kan hitta ett sätt som minskar barriärerna till att skaffa sig en egen bostad. Resultatet blev att SBAB utvecklade spelkonceptet BostadsQuestet. Spelet har nu testats på den första gruppen ferieungdomar hos Svenska Bostäder, med mycket goda resultat.

– Det har varit kul, man fick lära sig mycket. Det var lite svårt att söka runt efter svaren själv och vissa kanske kom fram till olika saker eftersom de använde AI eller letade på olika ställen. Men det var bra frågor och fanns länkar till vart man kunde hitta informationen, säger en av Svenska Bostäders ferieungdomar.

Den första dagen på jobbet får ungdomarna en introduktion till spelet och får genomföra en så kallad nollmätning, för att se både vad deras självupplevda kompetens är men även testa kunskapen kring olika vanliga begrepp som rör boende, bostads- och arbetsmarknaden. Sedan börjar spelet och de får genomföra en utmaning per dag, innan det den sista dagen bjuds in till en liten avslutningsfest. Då får ungdomarna genomföra samma mätning som de gjorde den första dagen, för att igen testa kunskapsnivåerna, plus en frågesport med frågor ur questet. Det delas även ut små priser till alla deltagare, och vinnarna av utmaningen och av frågesporten får ett extra pris.

– Jag tycker att det har varit ett väldigt roligt och bra initiativ från både Svenska Bostäder och SBAB. Jag har sett hur ungdomarna har fått upp ett intresse för hur det fungerar när man skaffar bostad och sparar, och att de förstår att det inte är en självklarhet – utan att det faktiskt krävs en del jobb för att lyckas. Att det har varit utformat som ett spel tror jag har gjort det hela lite roligare, och att det inte känns som ”skoljobb”, säger en handledare på Svenska Bostäder.

Utmaningarna i spelet är uppdelade i sex fokusområden: Att bo – då, nu och framåt, Den köpta bostadsmarknaden, Hyresmarknaden, Arbetsmarknaden, Sparande och skulder, samt Bokunskap. De första utmaningarna är lite lättare och har inget rätt eller fel svar. Ju fler utmaningar som genomförs, desto svårare blir de och då krävs det att ungdomarna söker sig runt på olika relevanta webbplatser för att hitta rätt svar, som till exempel Bostadsförmedlingen i Stockholm.

– En viktig aspekt med det här pilotprojektet är att hitta ett sätt som faktiskt motiverar ungdomar att söka upp och ta till sig den här kunskapen. Att använda ett upplägg som bygger på gamification kändes självklart, säger Sara Lejon, innovationsledare på SBAB. 

Under sommaren kommer totalt tre grupper av ferieungdomar att spela BostadsQuestet under tre veckor vardera. Efter det kommer resultatet att samlas in och analyseras av SBAB för att se vad som har fungerat bra och vad som kan förbättras. Förhoppningen är att sedan fortsätta testa konceptet i större skala.