Nyheter

Från byggspill till designmöbler

I ett cirkulärt samarbete mellan Swedese, fastighetutvecklingsbolaget Granitor Properties och Addentity Interiör har gamla byggreglar och grova bitar KL-trä blivit till möbler i nya kvarteret Embassy of Sharing i Malmö.

Embassy of Sharing är ett helt nytt kvarter i Malmö signerat Wingårdhs arkitekter. Här finns sju unika byggnader, vissa är kontor, andra är bostäder. Gemensamt för dem är ett fokus på hållbarhet.

I kontorsbyggnaden som kallas Drivbänken har Swedese tillsammans med fastighetutvecklingsbolaget Granitor Properties och Addentity Interiör använt byggspill för att skapa nya möbler.

– Att arbeta med spillmaterial utmanade oss att tänka nytt – designen formades av materialet snarare än att materialet anpassades efter en förutbestämd idé. Vi ville skapa produkter som tydligt vittnar om sitt ursprung och låta materialet synas utan att ha bearbetats för mycket, säger Amanda Modée Brink, inredningsdesigner på Addentity Interiör.

Reglar av gran som använts när man byggt de nya husen har i Swedeses fabrik i Småland rensats på spik, skruv och betong för att sedan sågas upp och byggas om till stilrena barpallar. Grova bitar av KL-trä som använts till den bärande konstruktionen i Drivbänkens grannfastighet Fyrtornet har kapats och slipats till bänkar med infrästa handtag.

Att skapa möbler med hjälp av spillmaterial kräver hög hantverkskunskap, man behöver anpassa sig efter materialets begränsningar samtidigt som man håller fast vid höga estetiska och funktionella krav.

– Jag tror att det är just det hårda arbetet, de många besluten, kompromisserna och möjligheterna som gör att vi människor kopplar an till den här typen av inredning. Det känns äkta. Det visar på kreativitet, mod och stor hantverkskunskap, säger Linus Davidsson, affärsområdeschef för Swedese Repair.

En gran växer vanligtvis 50-80 år innan den fälls och blir till en byggregel. Ibland används regeln bara tillfälligt på ett byggprojekt, sedan går den till förbränning. I det här projektet valde vi en annan väg.

– Genom att upcycla spillmaterial och skapa möbler förlänger vi livscykeln med minst 50 år, på så sätt hyllar vi både materialets ursprung och framtid. Återbruk är inte ett hinder, det är en möjlighet, säger Linus Davidsson, Swedese Repair.

– Vårt fokus är hållbar stadsutveckling och Embassy of Sharing är en av de platser där vi drar detta till sin spets. Att arbeta med återbrukad inredning ser vi som ett naturligt steg i vårt arbete. Extra roligt är det att se hur vi som utvecklare även påverkar flera i kedjan. Nu arbetar större delen av våra hyresgäster aktivt med återbruk, säger Maria Ekström, affärschef på Granitor Properties.

Bild: brombastic