Sverige har Europas äldsta hissbestånd. Mer än hälften av hissarna är äldre än 30 år, vilket bland annat beror på att hissarna styrs av det regelverk som gällde när de installerades. Det innebär att beslutet om modernisering av hissbeståndet ligger hos fastighetsägaren.
Samtidigt sker merparten av olyckorna i det äldre hissbeståndet. Hissförbundet vill därför införa retroaktiva säkerhetskrav med potential att minska antalet olyckor rejält.
Enligt Hissförbundets uppskattning saknar idag minst 26 000 hissar skydd i korgöppningen eller har farliga dörrar, exempelvis saxgrindar. Ej moderniserade hissar i bostadsbeståndet står för majoriteten av olyckorna. Det faktum att medelåldern är hög i Sveriges hissbestånd ställer självklart krav på regelbundet underhåll och riskanalyser av de hissar som finns i bruk.
De drygt 20 000 hissar i svenska fastigheter som helt saknar skydd i korgöppningen kan utgöra en stor säkerhetsrisk, exempelvis i samband med flytt. Denna typ av hiss är sedan 2012 förbjuden i kommersiella fastigheter men alltså fortfarande tillåten i bostadshus. Hissförbundet arbetar nu för att det ska införas retroaktiva säkerhetskrav även för denna typ av hiss, som exempelvis är vanlig i miljonprogrammets fastigheter.
Striktare krav i arbetslokaler
–Problemet är att hissarna styrs av det regelverk som var gällande vid ursprunglig installation, även om en hiss från 1920 har ett helt annat säkerhetssystem än det vi har idag. Samtidigt omfattas hissar i arbetslokaler av betydligt striktare säkerhetskrav än hissar i bostadshus. Det krävs regeländringar för att få bukt med hissolyckorna, säger Patrik Agardh, teknisk försäljare och rådgivare på Kone samt ordförande i Hissförbundets Teknik- och säkerhetskommitté.
I september 2023 nådde Hissbranschen en viktig milstolpe när regeringen beslutade om ett nytt regelverk som säger att samtliga hissar för persontransport ska ha ett lämpligt skydd mellan schaktdörren och korgdörren om det finns risk att bli instängd däremellan. Hissförbundet välkomnade självklart beslutet, men beslutet omfattade endast cirka 600 hissar och fler retroaktiva säkerhetskrav behövs.
Fler inkluderar hissunderhåll i underhållsplanen
– Med retroaktiva krav på skydd i korgöppningen, utbyte av farliga hissgrindar, installation av nödtelefon samt skydd mot rörliga och strömförande delar skulle de största olyckskällorna kunna åtgärdas. Svenska fastighetsägare har en tradition av att hellre laga och reparera än att investera i moderna hissar. Nya hissar är en omfattande investering som fastighetsägare gärna skjuter på framtiden och konkurrensen med andra investeringsposter i en fastighet är stor. Samtidigt har många fastighetsägarna på senare år blivit bättre på att inkludera hissunderhåll i underhållsplanen för sina fastigheter, säger Patrik Agardh.
På bilden: Patrik Agardh: Patrik Agardh, teknisk försäljare och rådgivare på Kone samt ordförande i Hissförbundets Teknik- och säkerhetskommitté.
Bild: Kone