Cirka 100 radhus och en temalekplats om 15 000 kvadratmeter – nu står det klart hur området mellan Rinkeby och Tensta i ett första steg kan utvecklas.
Nyligen godkände Stockholms stads exploateringsnämnd redovisningen om hur Spångadalen, Rinkebydalen och Rinkeby kan utvecklas, en så kallad strukturskiss. Godkännandet är ett avgörande steg mot att skapa en mer levande, sammanhängande och socialt hållbar stadsdel i norra Stockholm.
Bakom planeringen står Stockholms stad tillsammans med Nrep, som våren 2024 valdes som stadsutvecklingspartner för området. Nrep:s uppdrag har varit att bidra med innovativa och genomförbara lösningar som förenar social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet och samtidigt tar vara på platsens unika förutsättningar.
– Det här är en viktig milstolpe, både för Järva och för hur vi utvecklar städer. Det handlar om att skapa en plats där människor känner tillhörighet, trygghet och framtidstro med bra bostäder, meningsfulla mötesplatser och goda möjligheter till gemenskap, säger Joanna Berg, affärsutvecklingschef på Nrep.
Ett första steg – radhus och temalekplats med högt socialt värde
Som en del av det fortsatta arbetet föreslås Nrep nu markanvisas cirka 100–120 radhus i direkt anslutning till den temalekplats som planeras i området. Radhusen kommer att bidra till en större variation av upplåtelseformer och skapa nya möjligheter både för nya invånare och dagens Järvabor att hitta bostäder som passar deras behov.
– Vårt mål är att skapa en stad för alla, där människor kan mötas i vardagen. Nu har vi tagit ett avgörande steg för att stärka den sociala hållbarheten i Järva, med de planerade radhusen och en temalekplats som kommer att binda ihop och komplettera Rinkeby och Tensta som domineras av hyresrätter, säger Anders Österberg (S), exploateringsnämndens ordförande i Stockholms stad.
– Att erbjuda olika typer av bostäder är en viktig nyckel för en mer inkluderande stad. Många som vuxit upp i Järva vill gärna bo kvar, men saknar alternativ. Genom att skapa nya boendeformer till rimliga priser skapar vi förutsättningar för både kontinuitet och förnyelse, säger Joanna Berg.
Den nya temalekplatsen, som byggs av Stockholms stad, planeras bli en 15 000 kvadratmeter stor målpunkt och mötesplats för hela staden. Den ska utformas med inspiration från områdets identitet och historia.
Och ambitionen är att skapa en unik, innehållsrik och tillgänglig miljö för lek, rörelse och gemenskap för alla åldrar samt attrahera besökare från hela staden. Ett genomförandebeslut väntas tas under fjärde kvartalet 2025.
Integration och inkludering genom fysisk fö