Nyheter

Höj värdet på fastighetsbeståndet med moderna och energieffektiva hissar

Text: Annika Wihlborg

Hissar är en viktig faktor för fastigheters attraktivitet. Hissarna utgör en betydande del av det första intryck vi får av en fastighet och moderna, tystgående och energieffektiva hissar kan bidra till att stärka fastighetens generella attraktivitet för såväl besökare som boende.

Professionell skötsel och regelbundet underhåll av hissar är ett lagkrav och det är alltid fastighetsägaren som bär det slutgiltiga ansvaret för att kontinuerligt underhålla och vid behov modernisera hissbeståndet i sina fastigheter.

Sara Berggren, generalsekreterare på branschorganisationen Hissförbundet, rekommenderar fastighetsägare att utöver den årliga besiktningen och löpande underhåll låta ett hissföretag göra en professionell bedömning av hissens status och moderniseringsbehov efter mellan 20 och 25 år. Som i så många andra sammanhang bidrar nämligen en underhållsplan av ett befintligt hissbestånd till att förebygga mer akuta och kostnadskrävande driftstopp.

Cirka 50 000 svenska trapphus saknar hiss

– För en betydande del av befolkningen är det dessutom ett grundläggande krav att den fastighet de bor eller arbetar i är utrustade med en väl fungerande hiss. Samtidigt saknar fortfarande cirka 50 000 svenska trapphus en hiss, vilket innebär att 320 000 hushåll från tredje våningen och uppåt är hänvisade till trapporna. Det riskerar att skapa tillgänglighetsproblem, inte minst i takt med att medellivslängden ökar och antalet äldre blir fler, säger Sara Berggren.

LED-belysning och moderna styrsystem kan stärka fastighetens attraktivitet

Sara Berggren betonar att det i de flesta fall är tekniskt möjligt att efterinstallera hissar i fastigheter som i dagsläget saknar hiss. Det finns utrymmeseffektiva lösningar som fungerar i de allra flesta typer av fastigheter.

– Det är viktigt att fastighetsägare budgeterar både för löpande hissunderhåll och modernisering av sitt befintliga hissbestånd. Moderniseringarna kan bidra till att sänka hissens energiförbrukning med uppemot 70 procent. Exempel på energibesparande åtgärder är byte till energieffektiva motorer, LED-belysning men även regenerativ hissteknik som tillvaratar energin som genereras när hissen bromsar. Moderna styrsystem kan också bidra till energibesparingar samtidigt som de höjer hissens prestanda och säkerhet.

För att förnya hissens utseende kan moderniseringen omfatta renovering av hisskorg och hisschakt samt installation av nya paneler.

– Genom att modernisera sitt hissbestånd kan fastighetsägare öka säkerheten, stärka fastighetens attraktivitet, sänka energiförbrukningen och samtidigt förbättra tillgängligheten, säger Sara Berggren.