Nyheter

Hissbranschens nyckelfrågor: Säkerhet och kompetensförsörjning

Att åka hiss är generellt sett tryggt och säkert men olyckor förekommer och branschen arbetar självklart aktivt för att förebygga dem. Samtidigt fortsätter hissbranschen att arbeta för att säkra upp framtidens kompetensförsörjning.

Fram till 2035 ska säkerhetsanordningarna på samtliga hissar med saxgrindeller galler grind åtgärdas och moderniseras. Det rör sig om cirka 6000 hissar runtom i landet. Samtidigt kvarstår cirka 20000 hissar med öppen korgdörr, bland annat i många av miljonprogrammets fastigheter.

– Den nuvarande lagstiftningen säger att dessa hissar ska moderniseras till nuvarande säkerhetsstandard i samband med att fastigheten renoveras, men vi vill att lagstiftningen blir strängare så säkerhetsnivån i dessa hissar ökar i snabbare takt, säger Daniel Nyman,vd på Asenco Group och styrelseordförande i Hissförbundet.

Säkerhetsfrågan är ständigt prioriterad

Säkerhetsfrågan för hisstekniker är ständigt på agendan för branschen.Hisstekniker arbetar ofta på hisstaket eller i hissgropen och rigorösa säkerhetsrutiner är självklart avgörande.

Sedan Daniel Nyman började i hissbranschen 2010 har tre hisstekniker förolyckats på arbetet. Det har även förekommit ett antal olyckor och incidenter som i första hand orsakats av handhavandefel.

Strömstötar, skärskador och klämskador är de tre vanligaste skadeorsakerna i branschen.

–Den typen av olyckor kan i allmänhet förebyggas med kontinuerlig utbildning samt att branschens aktörer regelbundet diskuterar säkerhetsfrågan och ständigt har den högt upp på agendan. Det är viktigt att hissföretagen ständigt arbeta med att etablera och bevara en god säkerhetskultur. Vi önskar också att fler hissföretag rapporterar in incidenter, alltså tillfällen då en olycka varit nära att inträffa. Det är viktigt att vi har heltäckande statistik även på den typen av händelser, säger Daniel Nyman.

Stabil och växande bransch

Hissar och rulltrappor finns överallt i bostäder, på arbetsplatser och i våra offentliga miljöer. För tillgängligheten måste en stillastående hiss eller rulltrappa åtgärdas snabbt. I det sammanhanget fyller förstås hisstekniker en nyckelfunktion.

– Hissbranschen är stabil och växer med i genomsnitt 3 procent per år.Det befintliga hissbeståndet behöver kontinuerligt servas och repareras och efter cirka 25 år i drift behöver en hiss renoveras. Det byggs samtidigt allt fler nya fastigheter i Sverige och merparten av dem är utrustade med hiss, säger Daniel Nyman.

Stort behov av hisstekniker

Hiss-och rulltrappsbranschen i Sverige omsätter 8 miljarder kronor och sysselsätter cirka 3700 personer. För ett par år sedan genomförde Hissförbundet en enkätundersökning som visar att under perioden 2022 till 2027 behöver enbart medlemsföretagen i Hissförbundet nyanställa cirka 750 hiss-och rulltrappstekniker, vilket innebär ett anställningsbehov om minst 150 tekniker per år.

– Kompetensförsörjning är en av branschens största utmaningar.I dagsläget utbildas årligen nya hisstekniker som motsvarar hälften av branschens behov. Behovet av att nyanställa är stort hos i princip alla företag i branschen och kommer inte att minska de närmaste åren. Att arbeta som hisstekniker är fritt och omväxlande med mycket ansvar och teknikfokus, säger Daniel Nyman.