Text: Annika Wihlborg
Brandsäkerheten i personhissar regleras av Boverkets byggregler och EU-gemensamma hissdirektiv. Fastighetsägare är också skyldiga att upplysa de boende eller fastighetetens kommersiella hyresgäster om hur hissen får användas i samband med brand.
Brandsäkerhet i hissar är ett relativt komplext område och kraven varierar mellan olika fastigheter. Ett externt stöd i form av en brandskyddskonsult kan därför behövas ibland.
– Det finns en EU-gemensam standard som reglerar att samtliga hissar ska vara utrustade med ett system som tar hissen ur drift i samband med brand. Det kan antingen ske automatiskt via ett brandlarm eller manuellt via en knapp vid sidan av hissen som gör att hissen åker ner till bottenvåningen, öppnas och därefter sätts ur funktion under pågående brand. Den manuella knappstyrda lösningen är billigare, men det är ofta en långsiktigt och driftsmässigt mer kostsam lösning eftersom risken för felaktivering som kräver en hissteknikerutryckning ökar om exempelvis barn kommer åt knappen, säger Axel Mossberg, brandskyddskonsult och forskningschef på Bengt Dahlgren.
Upprätta plan för drift och underhåll av räddningshissar
Fastigheter med fler än tio våningsplan ska enligt lag vara utrustade med en räddningshiss, en hiss som används av Räddningstjänsten i samband med utryckning. Det finns specifika krav på räddningshissarnas utformning och system. Axel Mossberg påminner om att det är komplext att underhålla den här typen av hissar och att fastighetsägare därför kan behöva ta hjälp av en brandskyddskonsult som kan upprätta en plan för drift och underhåll av räddningshissen redan i samband med att den projekteras.
Standard har bidragit till fler utrymningshissar
En typ av hiss som blivit allt vanligare på senare år är utrymningshissar, som används i samband med utrymning av personer som sitter i rullstol eller av andra anledningar inte kan gå i trappor. 2022 kom en ny svensk standard för utrymningshissar, vilket bidragit till att fler fastighetsägare investerar i den här typen av hissar, som alltså ökar utrymningsmöjligheterna vid brand i såväl kontors- som bostadsfastigheter för personer som inte kan gå i trappor.
– De brandtekniska system som är kopplade till en hiss ingår inte alltid i genomgången på den årliga kontrollbesiktningen. Det är därför viktigt att varje enskild fastighetsägare har koll på vilka system som behöver besiktigas separat. Det kan exempelvis röra sig om brandgasluckor och andra viktiga brandsäkerhetssystem. Ta gärna hjälp av en brandskyddskonsult som kan kartlägga vilka system som behöver gås igenom och hur ofta det bör ske, säger Axel Mossberg.
På bilden: Axel Mossberg: Axel Mossberg, brandskyddskonsult och forskningschef på Bengt Dahlgren
Bild: Bengt Dahlgren