Att fixa saker själv i hemmet är både tillfredsställande och ekonomiskt, men det finns risker. Många hemmafixare underskattar svårighetsgraden i vissa hemmaprojekt, vilket kan resultera i ökade kostnader eller till och med skador. Nedan listar vi de fem vanligaste fällorna hemmafixaren bör se upp för och när det kan vara en god idé att istället anlita en expert på att fixa, klistra och snickra – en så kallad handyman.
Fem vanliga fällor som bör undvikas:
Underskattning av tid och material
Många hobbyfixare tror att ett projekt ska gå snabbt och enkelt att genomföra. Och i teorin kan det vara så. Men i verkligheten uppstår ofta problem som man inte kunnat förutse. Man tänker sig att man har en rimlig tidsram för ett projekt, som till sist visar sig ta på tok för lång tid när man räknar in förberedelser, rivning och andra delar av projektet. Ofta saknas rätt verktyg eller kunskap om hur ett projekt bör genomföras samt hur mycket material som går åt. Detta slutar med ett halvdant resultat eller att man till slut får ta in en handyman för att rädda situationen.
Tips: Gör en realistisk tidsplan och se till att du har allt material som behövs innan du sätter igång.
Fel verktyg
Att försöka borra i en betongvägg med fel borrmaskin, eller att använda en sliten såg till ett snickeriprojekt, gör ofta mer skada än nytta. Detta leder inte bara till ett dåligt resultat utan kan också vara rent av farligt. Därför är det otroligt viktigt att använda rätt material och verktyg. Ett tips är att hyra maskiner och verktyg och lära sig hur man använder dem på ett säkert sätt.
El- och VVS
Här är ett vanligt misstag att tro att man kan göra allt själv, utan att veta om riskerna. Både elinstallationer och rörkopplingar kräver kunskap och vissa fall även behörighet att utföra. Att ge sig på sådant själv kan leda till läckor, kortslutning och i värsta fall brand. Allt som involverar el- och vatten bör kontrolleras (och ofta utföras) av ett proffs. Därför bör du överväga att anlita en person med rätt kompetens.
Estetik före funktion
Det är lätt att man fastnar i den visuella delen av projektet: snygga hyllor, nya kakelplattor eller trendiga färgval. Men om grundarbetet inte är korrekt utfört kan det bli dyrt. Exempel på detta är fuktspärrar som missats, ojämna väggar bakom tapeter eller felmonterad inredning av olika slag. Här är det viktigt att prioritera grundarbetet. Det är inte det som syns, men det är det som gör att saker håller i längden.
Överskattning av egen kunskap
Detta är en klassiker. Många tror att “det där fixar jag lätt!” men utan erfarenhet eller rätt instruktioner så blir det ofta fel. Resultatet blir snett, farligt kopplat, eller för svagt för att hålla. Det finns många sidor med guider och instruktioner om hur man ska gå tillväga, men ett säkert kort är alltid att anlita ett proffs.
Att vara händig är en styrka som uppskattas av många. Men att veta sina begränsningar är ännu viktigare. För vissa projekt är det helt enkelt mer tidseffektivt, säkrare och i längden till och med billigare att ta hjälp av en expert. För oavsett om det gäller en liten reparation eller ett stort renoveringsprojekt är rätt kompetens avgörande för att få ett bra slutresultat.