Den 1 juli 2025 träder ett nytt byggregelverk i kraft – den största förändringen av bygglagstiftningen på decennier. En ny undersökning från Svensk Byggtjänst visar att sektorn i stort inte känner sig redo för övergången.
Förståelsen för regelverket är begränsad och många efterfrågar både vägledning och utbildning.
Svensk Byggtjänsts undersökning visar att sektorns beredskap för att börja tillämpa det nya regelverket redan i sommar är låg. Många aktörer planerar att avvakta under övergångsperioden, som pågår i ett år.
– Det finns en tydlig oro i sektorn inför vad det nya regelverket innebär i praktiken. Många efterfrågar tillförlitlig information, utbildning och konkret vägledning, säger Kajsa Hessel, vd på Svensk Byggtjänst.
Bland beställare uppger nästan hälften att de inte kommer att vara redo från start. Även arkitekter och konsulter anser sig ha låg beredskap.
Resultatet visar också att förståelsen för det nya regelverket är begränsad. Ungefär 40 procent menar att de har en varken bra eller dålig förståelse, medan endast 24 procent anser sig ha god eller mycket god förståelse. Resultaten tyder även på viss oro inför övergången. Endast 21 procent känner sig helt eller delvis trygga med övergången till de nya reglerna, medan 42 procent uppger att de inte känner sig trygga. Det tyder på en utbredd oro och osäkerhet kring hur de nya funktionskraven ska tolkas och tillämpas.
Närmare hälften av de svarande anger att de har konkreta behov kopplade till regelverket redan nu. Det handlar främst om att enkelt kunna hitta tillförlitlig information, få tillgång till utbildningar samt ta del av vägledningar som kan stödja dem i tolkning och verifiering av de nya funktionskraven.
För att möta denna efterfrågan utvecklar Svensk Byggtjänst just nu en ny digital tjänst som ska samla sektorns kunskap kring de nya reglerna. Tjänsten, som lanseras i en första version den 1 juli 2025, ska underlätta informationssökning, erbjuda vägledningar och samla relevanta branschstandarder och rekommendationer. Ambitionen är att stötta sektorn genom omställningen även på lång sikt.
– Vi tar nu ett samlat grepp för att bidra med den vägledning som krävs för en trygg och effektiv övergång. Det gör vi i tätt samarbete med både Boverket och sektorns aktörer. Det kan finnas olika åsikter om regelmodellen, men vad alla hoppas på är givetvis att förändringen ska bli positiv. Där kan vi, som ett neutralt kunskapsnav, vara en hjälpsam länk mellan myndighet och sektor, säger Christian Sterner, affärsområdeschef på Svensk Byggtjänst.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Svensk Byggtjänst under april 2025 via en digital enkät riktad till yrkesverksamma inom samhällsbyggnadssektorn. Totalt inkom 873 svar, varav 754 respondenter besvarade samtliga frågor. Deltagarna representerar en bredd av yrkesroller i byggprocessen, däribland beställare, arkitekter, tekniska konsulter, entreprenörer och andra funktioner. Hela rapporten kan läsas här.