Kriminalitet kopplat till bostäder är ett växande problem i samhället och nu vill många bostadsrättsägare se förändring. Enligt Sveriges Bostadsrättsrapport 2025 anser majoriteten av landets bostadsrättsägare att lagen bör ändras för att göra det enklare att vräka personer som begår brott eller använder bostaden i kriminella syften.
Under 2024 trädde en ny lag i kraft som underlättar vräkning av boende i hyresrätter. Lagen, som syftar till att skapa tryggare bostadsområden, gör det möjligt för fastighetsägare att enklare säga upp hyresavtal om hyresgästen begått brott i lägenheten eller i närområdet. Tidigare gällde detta endast grova brott. I årets upplaga av Sveriges Bostadsrättsrapport 2025 framkommer det att en liknande lag även efterfrågas av landets bostadsrättsägare. Hela 64 procent anser att lagen bör ändras för att underlätta vräkning av boende i bostadsrätt som begår brott i lägenheten eller i närområdet.
– Resultaten i årets Bostadsrättsrapport visar att trygghet och säkerhet är högt prioriterade frågor för landets bostadsrättsägare. Idag är det svårt att avhysa bostadsrättsägare som begår brott, vilket kan skapa en otrygg miljö för övriga boende. Det är viktigt att komma ihåg att det finns skäl till att det ska vara svårt, eftersom det är en så pass drastisk åtgärd. Däremot pekar utvecklingen på att det kan vara läge att se över lagstiftningen så att även bostadsrättsföreningar får bättre verktyg att främja ökad trygghet, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.
Utöver att enklare kunna avhysa befintliga medlemmar, visar årets Bostadsrättsrapport även att Sveriges bostadsrättsägare har tydliga åsikter om vilka som får köpa lägenhet. En majoritet, 55 procent, anser att ett medlemskap i föreningen bör kunna nekas om bostaden enbart köps för att hyras ut i andra hand. 45 procent anser att det bör vara berättigat att neka medlemskap om köparen fått dåliga referenser från tidigare boenden, 39 procent om köparen har betalningsanmärkningar och närmare tre av tio, 28 procent, om köparen är tidigare straffad. Endast 7 procent tycker inte att det är berättigat att neka medlemskap.
– Det är tydligt att Sveriges bostadsrättsägare vill veta vilka som bor i närområdet och att dessa tar sitt ansvar. När personer köper bostäder enbart för uthyrning eller när det saknas tydliga referenser ökar risken för otrygghet i föreningen. Vi märker också en ökning i antalet frågor från våra kunder om vad som gäller kring bakgrundskontroller vid medlemskapsprövning. Här finns ett växande behov av juridisk kompetens, där det är viktigt att styrelsen säkerställer att de följer gällande regler och tar professionell hjälp vid behov, säger Therese af Jochnick.