Nyheter

Banbrytande bostadsprojektet Ripple Residence: Fönster med CO2-reducerat glas ska bidra till rekordlågt klimatavtryck

Det banbrytande bostadsprojektet Ripple Residence, som uppförs i danska Nordhavn, siktar på att uppnå en av de lägsta nivåerna av klimatpåverkan någonsin för ett byggprojekt i Danmark. I valet av fönster föll beslutet på en lösning från VELFAC, där CO2-reducerat glas kommer att spela en viktig roll i att stödja projektets gröna målsättning och förverkliga ambitionen.

Ripple Residence, en sex våningar hög träbyggnad i Köpenhamn, kommer att sätta en helt ny standard för CO2-reduktion inom modernt byggande. Projektet, som uppförs av Nrep, siktar på att minska CO2-utsläppen till endast 5 kg CO2e per m²/år.

Projektet är redan på väg mot en DGNB Guld-certifiering med en förväntan om att även uppnå DGNB Planet-certifiering.

– Vi har letat efter produkter som kan leverera ännu bättre värden än de generiska. I ett projekt där varje enskild del är noggrant övervägd är det avgörande att samarbeta med leverantörer som kan bidra till att uppfylla kraven, säger Flemming Blom Kjærgaard, sektionschef och ingenjör hos 5E, som är totalentreprenör för projektet.

Öppen dialog säkerställer optimerad fönsterlösning

I projektet används fönster från serien VELFAC 200, där glasskivorna i konstruktionen helt eller delvis kan bytas ut mot CO2-reducerat glas.

Samarbetet med VELFAC präglas av en öppen dialog, berättar Flemming Blom Kjærgaard:

– De ger oss både frihet och precision i arbetet. Till exempel har vi använt flera olika EPD:er och haft flexibilitet att välja hur många glasskikt vi ville byta – på vissa ställen har vi bytt ett skikt, på andra två eller tre. Det är viktigt om vi i praktiken ska uppnå ett av landets lägsta klimatavtryck.

Utöver att optimera byggnadens totala klimatpåverkan säkerställer fönstren också att kraven uppfylls inom bland annat ljuddämpning och inomhusklimat.

Tidigt engagemang i processen

För VELFAC är det avgörande att vara med tidigt i processen. Det berättar Jakob Petersen, som är National Key Account Manager hos VELFAC Danmark:

– När det handlar om ett komplext projekt som detta, med höga krav, är det avgörande att komma in i processen tidigt. Det ger oss möjlighet att ännu bättre optimera både materialvalen och den nödvändiga dokumentationen för att uppnå ett mycket lågt CO2-avtryck, avslutar Jacob Petersen.

Ripple Residence kommer att rymma 113 bostadsrätter samt två kommersiella lokaler. De första boende förväntas kunna flytta in under 2026.