Nyheter

Elgrävmaskin inspirerade besökare från Europa

Helsingborg besöktes nyligen av aktörer från olika länder i Europa som kommit för att få inspiration från olika lokala klimatsatsningar, bland annat en elgrävmaskin.

Energikontor Syd samverkar med flera internationella partner bland annat för att lyfta initiativ som syftar till att driva på energiomställningen. 19 representanter från 11 organisationer samlades nyligen i Helsingborg för att ta del av regionens engagemang för hållbarhet och besöka olika lokala klimatsatsningar.

Tystgående elgrävmaskin 

Deltagarna fick bland annat besöka ett vägarbete. Arbetsmaskiner står för en betydande del av koldioxidutsläppen i Sverige – något som man tagit fasta på i Helsingborg. Staden har satt mål om nettonollutsläpp till 2030. För att klara det måste utsläppen från till exempel trafik, industrier och arbetsmaskiner minska med 85 procent jämfört med år 1990.

Som en del i arbetet för att nå målet testar Helsingborgs stad, i samarbete med Skanska, att använda en elgrävmaskin under ombyggnationen av den centrala Trädgårdsgatan. Maskinförarna är positiva och fördelarna är många: den är tystare och luktfri, det är färre delar som kan gå sönder eller behöver servas och det räcker att ladda den över natten för att den ska klara ett dagsverke.

Men, grävmaskinen behöver eventuellt laddas extra vid kallare temperaturer och längre körsträckor. Den kostar också mer än en dieseldriven grävmaskin i inköp.

Från ogräs till biokol 

Gruppen besökte också Reko Park utanför Helsingborg, där NSR tillverkar biokol av insamlat trädgårdsavfall. Det finns flera användningsområden för biokolen. Den kan blandas in i betong i syfte att tillverka betong med låg klimatpåverkan. Främst används den dock som jordförbättringsmedel där den också har den positiva egenskapen att den binder koldioxid i marken.

Besöket i Helsingborg var en del av det europeiska LIFE-projektet Plan4CET, där partnerna gemensamt ska utveckla strategier och policys som syftar till att förbättra energiomställningen, stärka den kommunala energiplaneringen, samt tillhandahålla utbildning och specialiserat stöd till kommuner och regioner.

Detta arbete pågår i tre pilotregioner: Skåne i Sverige, Navarra i Spanien och Parma i Italien.