Nyheter

Region Skåne kräver Bravida på 11,4 miljoner efter omfattande fusk

Region Skånes utökade granskning av företaget Bravida Sverige AB är nu klar. Den slår fast att företagets överfakturering varit mer utbredd än vad som tidigare var känt. Därför kräver Region Skåne nu tillbaka totalt 11,4 miljoner kronor från Bravida.

Under våren 2024 hävde Region Skåne sina avtal med Bravida, som utförde arbete inom byggentreprenad och fastighetsdrift. En mindre granskning visade då att Region Skåne systematiskt felaktigt fakturerats för arbete som utförts i Malmö och att man tagit betalt för arbetstid som aldrig utförts. Något som ledde till att Bravida också polisanmäldes av Region Skåne och att Ekobrottsmyndigheten väckt åtal mot tre personer.

Sedan dess har Region Skåne genomfört en större granskning där fler av Bravidas fakturor har synats. Resultatet visar att fusket varit mer omfattande än tidigare känt och att överfaktureringen inte har varit begränsad till Malmö.

– Vår utökade granskning visar på ett omfattande fusk på fler platser i Skåne, där man inte bara överfakturerat arbetstimmar, utan också lagt på ett högre pris. Vi har även hittat oegentligheter med påslag på material och hyrmaskiner och flera andra sätt, där man brutit mot avtalade överenskommelser, säger Pål Svensson, fastighetsdirektör i Region Skåne.

Granskningen, som försvårats av Bravidas ovilja att dela med sig av hela det material som begärts ut, innebär att Region Skåne nu kräver tillbaka 7,9 miljoner kronor som överfakturerats. Utöver detta begär Region Skåne 3,5 miljoner, för att bland annat ersätta de kostnader som Region Skåne haft för sina utredningar.

Eftersom underlaget som Bravida överlämnat till Region Skåne är bristfälligt, kan det inte uteslutas att felaktigheterna är betydligt mer omfattande än vad den fördjupande granskningen visar. Därför kan beloppet komma bli större än de totalt 11,4 miljoner som nu krävs tillbaka.

– Hela den här historien är oerhört allvarlig, eftersom det handlar om att ett företag systematiskt fakturerat för arbete som inte utförts och haft för höga påslag på materialinköp. Välfärdsbrott är tyvärr ett utbrett samhällsproblem, där vi dessvärre måste öka våra insatser inom offentlig sektor för att stoppa oseriösa aktörer. Skattemedel ska göra nytta för våra invånare och Region Skåne kommer fortsätta arbeta aktivt, så att enskilda företag inte kan sko sig på skattebetalarnas bekostnad, säger Pål Svensson.