Kraftiga skyfall blir allt vanligare och risken för översvämningar ökar – med skador på hus som följd. Därför investerar Stockholmshem cirka 30 miljoner kronor för att skyfallssäkra 89 fastigheter över hela Stockholm. Höjda källartrappor, asfaltsbulor och fördröjningsmagasin är några av åtgärderna som ska fördröja eller leda bort vattnet, och minska risken för skador.
När stora mängder regn faller på kort tid hinner inte avloppssystemet ta hand om vattnet, vilket kan orsaka översvämningar, att elsystemet slås ut på grund av kortslutning och andra skador.
– Vi måste anpassa våra bostadsområden till ett förändrat klimat, i det här fallet förebygger vi översvämningar i utsatta fastigheter. Som fastighetsägare gör vi det vi kan för att skydda våra fastigheter, säger Åsa Wigfeldt, vd Stockholmshem.
För att identifiera olika klimatrisker har Stockholmshems samtliga fastigheter kartlagts i en omfattande sårbarhetsanalys. Den visar att 89 av bolagets 400 fastigheter bör skyddas från skador vid skyfall.
Projektet omfattar flera olika insatser, från mindre åtgärder som exempelvis asfaltsgupp för att styra bort regnvatten till större åtgärder som nedgrävda fördröjningsmagasin.
– Vi har anlagt 450 kubikmeter fördröjningsytor som fyllts med krossad sten för att bromsa vattnet och byggt högre murar och fler trappsteg på 63 källartrappor. Det är bara ett par av åtgärderna, säger Karvel Andersen, klimatspecialist på Stockholmshem.
Arbetet inleddes i Hökarängen, där de mest utsatta fastigheterna åtgärdades först. I slutet av året beräknas alla 89 fastigheter i bolagets bestånd vara skyfallssäkrade.
– Det vi kan se redan efter förra sommaren är att regnen inte orsakade några skador i de hus som vi hade åtgärdat, berättar Karvel Andersen.
Så har Stockholmshem skyddat fastigheterna mot skyfall
63 källartrappor har åtgärdats med höjda murar och fler trappsteg – hindrar vattnet att rinna ner i källare
42 asfaltsbulor/höjdryggar – ser ut som fartgupp men är till för att leda bort vatten
Fördröjningsmagasin/ytor med krossad sten (makadam) och dräneringsledning – bromsar vattnet så att avloppssystemet hinner ta emot det
Regnbäddar med regnbäddsjord (genomsläpplig med mycket kross) där det har funnits bra busk- eller perennytor som passar för att sänka och leda ner vatten till
Svackdiken för att avleda vatten (utan kross och dräneringsledning som finns i fördröjningsmagasinen)
250 meter kantsten inklusive anpassning av befintlig kantsten (höjning eller sänkning) – styr om och stoppar upp vattnet. Kantsten som används i projektet är återbrukad, vilket minskar miljöpåverkan.
Cortenstålskanter kompletterar kantstenen
Höjning och sänkning av asfalts- och markstensytor
Bild: Paolo Berretta