Förslaget om ändrade amorteringsregler väcker blandade reaktioner – särskilt bland unga. Fler är dock positiva än negativa, enligt en undersökning från Kantar Sifo, gjord på uppdrag av mäklarkedjan Bjurfors.
I måndags lade en statlig utredning fram ett förslag om nya amorteringsregler.
Bland förändringarna föreslås ett höjt bolånetak till 90 procent och ett allmänt amorteringskrav på 1 procent för belåningsgrader över 50 procent. Detta skulle innebära en märkbar lättnad jämfört med dagens regler, där maxbelåningen är 85 procent och amorteringskravet kan vara upp till 3 procent per år.
Förslaget syftar framför allt till att underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden, men också till att ge hushållen ökad ekonomisk flexibilitet genom att låta dem välja mellan amortering och sparande för att bygga en buffert.
I Bjurfors undersökning, där omkring tusen svenskar i åldern 18-79 år deltog, uppger 26 procent att förslaget är bra, medan 17 procent tycker att det är dåligt. Vidare menar 39 procent att vissa delar är bra, medan andra är mer tveksamma.
– Nya förslag möts ofta av viss skepsis i början. Men jag tror att de flesta är överens om att något behöver göras för att sänka trösklarna för unga att ta sig in på bostadsmarknaden, och då krävs mer generösa regler, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors.
Dock är det inte de unga som är mest positiva. Bland 18–34-åringar anser lika många, 19 procent, att förslaget är bra som att det är dåligt. Mest positiva är i stället de äldre, i åldern 56–79 år, trots att de förväntas påverkas minst.
Mer än hälften av de mellan 18 och 34 år tror att det kommer få betydelse för deras bostadssituation.
land dessa ser 20 procent det som en möjlighet att lättare kunna köpa bostad, medan 14 procent förväntar sig lägre månadskostnader. Samtidigt befarar 20 procent att bostadspriserna kan stiga, och 12 procent tror att de kan behöva ta på sig mer skulder. Sammanlagt tror 31 procent att förslaget kan förbättra deras bostadssituation, medan 22 procent är av motsatt uppfattning.
– Jag förstår oron för att lättnaderna kan leda till både ökad skuldsättning och högre bostadspriser. Samtidigt är det problematiskt att vi har regler som tvingar de med lägst inkomst, ofta i början av sina arbetsliv, att amortera mest, säger Fredrik Kullman.
Han fortsätter:
– Jag är övertygad om att detta är ett steg i rätt riktning för en bättre fungerande bostadsmarknad. Om inget görs, kommer bostadspriserna att stiga ändå, och unga kommer knappast få det lättare.
Så kan amorteringsreglerna ändras;
Ett allmänt amorteringskrav på 1 procent per år införs för lån som överstiger 50 procent av bostadens värde.
Bolånetaket höjs till 90 procent av bostadens värde.
Ett skuldkvotstak på 5,5 gånger bruttoinkomsten införs, med en flexibilitet på 10 procent.