I den första byggetappen längs med Sankt Göransgatan omfattar projektet en tillbyggnad på cirka 8500 kvadratmeter kontor som också inkluderar ny entré, café, restaurang och träningsanläggning med pool, butiker med mera. Dessutom nybyggnation av 6500 kvadratmeter som rymmer 114 bostadsrättslägenheter.
I det aktuella projektet ingår även en grön innergård på kontorsfastighetens befintliga låghusdel samt terrasser och sedumtak, solcellspaneler och solfångare på de nya byggnadernas tak. Projektet utgör den första av flera etapper i kvarteret som kallas Greenhouse Sthlm.
– Vi förvärvade fastigheten 2013 och då påbörjades även arbetet med en ny detaljplan för fastigheten, en del av en större detaljplan för Stadshagen som vann laga kraft 2018. I och med denna fick vi möjlighet att bygga både kontor, kommersiella lokaler och bostäder på vår huvudkontorsfastighet, berättar Ulrika Kågström, fastighetschef på Electrolux Group och övergripande ansvarig för Greenhouse Sthlm fastighetsutveckling.
– Kvarteret var en ganska anonym plats. Genom tillbyggnader, bostäder och ett torg i gatukorsningen blir det mera stadslikt och skapar förutsättningar för ett kvarter som lever dygnet runt, fortsätter Ulrika Kågström.
Allt på nära håll
Kvarteret kommer att ha tillgång till det viktigaste inom en 15 minuters promenad. Med andra ord kan kvarteret liknas vid en liten ”15-minutersstad” med ett tydligt lokalt tänk. Målet är att klimatpåverkan ska vara liten, både när byggprojektet genomförs och när fastigheten förvaltas och används.
För att spänna bågen valdes att certifiera med NollCO2, som innebär att utsläppet ska pressas ner till netto noll.
– En förutsättning för att klara kravet var att använda mycket trä i bygget. När vi gjorde valet fanns inte så många referensprojekt som hade byggts med KL-trä och limträ, så vi var tidigt ute. Entreprenören Skanska var mycket intresserad av trä och såg möjligheten att vara med och skapa ett spetsprojekt.
Fastigheten byggs ut med en tillbyggnad om nio våningar och dessa har stomme i KL-trä och limträ. Även i bostadsdelarna används KL-trä och limträ. Både vad gäller trävaror och andra produkter har lokala leverantörer prioriterats för att hålla nere klimatavtrycket som orsakats av transporter. Träprodukterna levereras av Setra med tillverkning i Långshyttan i Dalarna.
Lägenheternas badrum utrustas med toalettstol och bänkskiva med handfat, tillverkade av finska Woodio, som använder ett kompositmaterial bestående av trä och harts. Det är samma material helt igenom, utan något laminat.
Av andra lösningar som har tagit sikte på att minska energianvändning och klimatpåverkan, kan nämnas krav på fossilfria transporter till bygget och byggbodar som värms med fjärrvärme istället för med el.
FAKTA
Byggtid: Q2 2022 – Q2 2025
Byggherre: Fastighets AB Gångaren 13
Totalentreprenör i samverkan: Skanska Sverige AB
Arkitekt, generalkonsult: Archus AB
Fastighetsautomation: Siemens