Nyheter

Fordonsflytt på fickan i app – form

Flytt av felparkerade bilar med flera parkeringsböter och röd lapp i rutan kan numera enkelt hanteras via en app direkt i mobiltelefonen. Genom Great Big One Systems integrerade IT-lösningar kan processen för att flytta ett fordon enkelt hanteras i mobilen och brev skickas till fordonsägaren direkt via appen.

Sedan deras IT-system kom ut på marknaden 2015 har utvecklingen fortsatt i snabb takt med att förenkla arbetet för parkeringsvakter och trafikingenjörer att flytta felparkerade bilar.

– Det finns en lag som reglerar flytt av fordon, vilket enbart får göras av en myndighet som polis eller en kommun. Ägaren brukar först uppmanas att själv flytta på fordonet. Om inte det sker inom en viss tid flyttas fordonet till en uppställningsplats där fordonsägaren kan hämta det sen. Vårt IT-system hjälper kommuner att hålla reda på hela processen, förklarar Lena Broo, VD på Great Big One Systems i Arlanda stad.

Systemet bygger på erfarenheter som parkeringsvakter och trafikingenjörer samlar på sig och är oerhört flexibelt och användarvänligt.

  Parkeringsvakter som tidigare skulle in på kontoret för att skriva en anmälan och tanka över bilder på fordonet kan numera göra det direkt på plats i mobiltelefonen via vår app. Appen har dessutom ett flertal integrationer mot bl.a. ekonomisystem, parkeringsövervakningsappar samt för posthantering som gör det enkelt för parkeringsvakten att skicka ett digitalt eller fysiskt brev om fordonsflytt direkt från appen till fordonsägaren, fortsätter Lena Broo.

Appen kan också användas av parkeringsövervakningsföretag, som har uppdrag från exempelvis bostadsrättsföreningar eller bensinstationer att sköta deras parkeringar. De registrerar allt i appen som sammanställer ett mail för en begäran om flyttning till kommunen. 

– I Arlandaregionen där aktiviteter sker dygnet runt, har parkeringsvakterna stor nytta av vår app. Handikapp-platser måste hållas rena, ambulanser och snöröjningsfordon måste komma fram o s v, konstarerar Lena Broo.

När flytten är genomförd måste det kungöras på kommunens hemsida. Detta görs automatiskt via appen i stället för manuellt av kommunen. 

I Uppsala och Linköping kan kommunens parkeringsvakter och trafikingenjörer även flytta elsparkcyklar som är slängda på platser där de blockerar framkomligheten för andra trafikanter. Genom en QR-kod är det lätt att registrera ärendet och sen direkt via appen maila leverantören var elsparkcykeln är flyttad. den som hyrde elsparkcykeln senast och som får betala flytten och boten. 

– Vi ser fram emot att fortsätta förenkla vardagen för våra kunder och vi har många idéer på hur AI skulle kunna hjälpa till, tillägger Lena Broo avslutningsvis.