Nyheter

5 vanliga misstag vid badrumsrenovering

När det blir dags att uppgradera badrummet så finns det många fallgropar att akta sig för. Det kan locka med en billig lösning men tänk på vad detta kan leda till i det långa loppet. Om det är viktigt för dig med en renovering som du kan lita på vad gäller skydd mot vattenskador och säker el så är det värt att betala lite mer.

Men innan du börjar se på möjliga entreprenörer som kan renovera badrum till en budget du har råd med så bör du lära dig av andras misstag. Här har vi samlat 5 mycket vanliga tabbar som du kan undvika om du bara är medveten om dem innan du beställer renoveringen!

Misstag 1 – Riktigt usel planering

Det här borde ju inte vara sant men det är det. På något vis så lyckas folk hoppa över att planera renoveringen på ett vettigt sätt. Oavsett om du behöver hjälp med plattsättning för badrummet eller ska skapa ett uterum bakom köket så måste det finnas en rimlig plan för tid, material och de olika momenten som arbetet inkluderar.

När planeringen brister så kan det leda till förseningar såväl som extra kostnader och en hel del frustration. Projektet blir inte alls så kul som det kan bli när du vet vad som händer och när. Ingen vill ju stressa fram en renovering och stress är precis vad som kan ske om du hoppar över planeringsbiten.

Exempel på vad som bör ingå i planeringen är:

  • Korrekta uträkningar för var saker ska placeras med tanke på saker som dörrar, fönster och avstånd mellan badrummets fasta installationer.
  • En budget som klarar av oförutsedda utgifter och förseningar.
  • Tidsplan för projektet. Ha svar på frågan: När kommer detta att bli klart? Det finns olika anledningar till att byggjobb kan bli försenade men en mycket vanlig anledning är just att man struntade i en tidsplan som även inkluderar hållpunkter för beställningar och specifika moment.

Misstag 2 – Bristande förberedelser

Att dra igång utan att först ha sett på badrummets skick är ett stort misstag. Du kan behöva få hjälp av en rörmokare för kontroll av rörsystem. När det finns problem med VVS så är det viktigt att detta åtgärdas innan man sätter in ny interiör. Du har mycket att vinna på att upptäcka dolda läckor och rör som brister från start.

Detta är förstås något som seriösa byggföretag kan hjälpa dig med. De kan se till att allting förbereds på rätt sätt så att du inte får problem med kakel som lossnar och spricker eller fuktskador som leder till en hälsofarlig miljö i badrummet.
Du bör också förbereda valet av material genom att tänka på saker som om du vill ha ett halksäkert badrum.

Misstag 3 – Ingen tänker på ventilationen!

Hur kommer luften att vara i ditt nya badrum? Det är något som åtminstone den som utför renoveringen ska tänka på. En av de vanligaste orsakerna till problem som mögel och dålig lukt i badrum är bristfällig ventilation.
Inför renoveringen måste man alltså fundera på hur det ska fungera med fläktar och naturlig ventilation såväl som självdragsventilation. Ett fönster kan vara något som gör otroligt stor skillnad för känslan i rummet. Ett fönster är också ett enkelt sätt att snabbt få in ny luft i rummet då det behövs.

Misstag 4 – Dåligt VVS-arbete

Felaktigt VVS-arbete kan leda till allvarliga problem som läckor, vattenskador och höga kostnader för reparationer. Det gäller att jobba med proffs och att undvika att spara pengar på att göra VVS-jobbet själv när kunskap och erfarenhet brister. En certifierad rörmokare har den expertis som du vill kunna luta dig mot.

Misstag 5 – Fel belysning

Belysning spelar en viktig roll i ett badrum. Både för funktionalitet och estetik. Felaktig belysning kan göra badrummet mindre användarvänligt och attraktivt. Ingen vill klippa nageln för kort till följd av en usel badrumslampa!
Nu kan det förstås vara klokt att jobba med belysningskombinationer för att kunna variera ljuset i badrummet. Många missar att det är möjligt att använda både spegelbelysning och punktbelysning för att få god balans och flexibla lösningar. Dimmereffekt kan också vara något att tänka på i ett badrum där du vill kunna få en avslappnad atmosfär i jacuzzin.
Jobba med proffs så slipper du misstagen!

Ovan nämnda misstag är som sagt mycket vanliga men de kan undvikas om du bara har dessa punkter i åtanke då du beställer din badrumsrenovering. Det här är ofta en större investering så du bör vara noga med att jobba med proffs som inte rundar hörn. Med noggrann planering, proffsrenoverare och rätt material bör du få ett badrum som du kommer att trivas riktigt fint med.

Dessutom bör vi tillägga att det kan vara klokt att sätta sig in i hur ROT-avdraget kan användas. Det har nämligen visat sig att en av tre svenskar inte förstår hur ROT-avdraget ska användas så även här finns det risk för ett misstag. Be renoveringsföretaget om hjälp med detta i samband med att du får en offert.

Jobba med proffs så slipper du misstagen!

Ovan nämnda misstag är som sagt mycket vanliga men de kan undvikas om du bara har dessa punkter i åtanke då du beställer din badrumsrenovering. Det här är ofta en större investering så du bör vara noga med att jobba med proffs som inte rundar hörn. Med noggrann planering, proffsrenoverare och rätt material bör du få ett badrum som du kommer att trivas riktigt fint med.

Dessutom bör vi tillägga att det kan vara klokt att sätta sig in i hur ROT-avdraget kan användas. Det har nämligen visat sig att en av tre svenskar inte förstår hur ROT-avdraget ska användas så även här finns det risk för ett misstag. Be renoveringsföretaget om hjälp med detta i samband med att du får en offert.