Nyheter

Vad gör ett bostadsområde attraktivt i 50 år?

Text: Aroseken

Aroseken har under veckan besökt två av våra bostadsområden som firat 50 år. Närmare bestämt har vi firat Barometern på Talltorp och Kvarnbacka i Skultuna. Det är med glädje vi kommer tillbaka till områden för att möta de boende och träffa de ursprungsköpare som bor kvar än idag.

Kvarnbacka utmärker sig extra när det kommer till ursprungsköpare som bor kvar. Här bor hela 27% av de ursprungliga köparna fortfarande kvar i sina hus efter 50 år. Det är fantastiskt att se, men vi var såklart nyfikna på att höra vad det är som gör att bostadsområdet är så attraktivt att bo kvar i under så lång tid.

Svaret ligger i flera punkter som de boende lyfte fram:

Gemenskap och trygghet

När området byggdes hölls parkeringarna i utkanten för att skapa en trygg miljö för barn och familjer inne bland husen. Det har gjort det lugnt i området men framför allt säkert för barn att leka och cykla fritt. De boende berättar också om hur viktigt det är att ha goda grannar och ett trivsamt område för att känna sig hemma. Att det är så många som bott i området så länge har skapat starka sociala band. Denna gemenskap har varit en viktig faktor till varför så många valt att stanna kvar.

Välplanerade hus

De enplanshus som byggdes har visat sig vara mycket funktionella och anpassningsbara. Med ett härligt ljusinsläpp och en planlösning som fungerade både för småbarnsfamiljer på 70-talet och äldre boende idag, har husen mött de boendes behov genom livets olika skeden. En lagom stor trädgård som är lätt att underhålla har också bidragit till trivseln.

Dessa firanden är ett sätt för oss att komma ut och se hur områden formas med tiden. Det är också ett bevis på att vi inte bara bygger hus, utan vi skapar förutsättningar för trivsamma bostadsområden. Erfarenheterna från dessa områden visar att en genomtänkt planering och fokus på gemenskap kan skapa områden där man trivs och väljer att bo kvar under lång tid.