Nyheter

Semesterhus i solen billigare än stuga i Sverige

För den som drömmer om en egen liten oas att fly undan till men som tycker att priserna på fritidshus har blivit för höga här i Sverige, kan det vara värt att utforska utbudet i andra länder. En genomgång från mäklarföretaget Bjurfors visar nämligen att man vanligtvis får mycket mer för pengarna i solsäkra favoriter som Spanien, Portugal och Frankrike än på hemmaplan.

Bjurfors har gått igenom vad det kostar att köpa ett fritidshus i Sverige jämfört med utomlands. Analysen inkluderar samtliga kostnader relaterade till köpet och spänner över fler än 30 populära semesterdestinationer, från Skånes slätter till den grekiska övärlden.

Resultatet visar att det oftast är billigare utomlands, med en genomsnittlig rabatt på 34 procent för de studerade områdena. I Sverige landar medelpriset för ett fritidshus om 75 kvadratmeter på 3 600 000 kronor. Mest prisvärt är Höga Kusten, där priset ligger runt 1 600 000 kronor, medan Kungälv, med exklusiva Marstrand, sticker ut som dyrast – över 6 000 000 kronor.

På de utvalda utländska destinationerna är medelpriset cirka 2 400 000 kronor för en fastighet med samma boyta. Billigast är den italienska ön Sardinien, där priserna liknar dem i Höga Kusten-området, medan Mallorca är dyrast, strax över 4 000 000 kronor. Ändå är det bara marginellt dyrare än det svenska genomsnittet.

När man köper fritidshus utomlands måste man dock ta hänsyn till resekostnader och eventuellt högre levnadskostnader, då man kanske unnar sig mer. Med en svagare krona har svenskars köpkraft utomlands dessutom minskat. Trots detta ser Fredrik Kullman att utlandsköpet kan vara fördelaktigt.

– Om man är öppen för något annat än den klassiska svenska stugan kan en bostad utomlands vara värt att överväga. Generellt sett får man mycket mer bostad för pengarna utanför Sveriges gränser, och med ett lägre pris blir även lånebeloppet mindre om man behöver finansiera köpet. Med dagens ränteläge kan det göra en enorm skillnad för månadskostnaden, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland och fortsätter:

– En annan fördel är givetvis livsstilen. Man bör tänka på att en sommarstuga här hemma kräver kontinuerligt underhåll; gräsmattor behöver klippas och fönster måste målas. Med en lägenhet i Spanien äter du bara din frukost och sedan är du redo att gå till stranden. Så jag skulle även säga att du får mer semester för pengarna.

För den som kan tänka sig att hyra ut sin bostad i utlandet kan skillnaden i kostnad dessutom bli ännu större. Uthyrningsmöjligheter finns så klart även i Sverige, men i södra Europa är säsongen längre. Ofta året runt.

– Länder som Frankrike och Spanien ligger i världstoppen när det gäller turism, vilket innebär en konstant efterfrågan på boende. Högsäsongen sträcker sig från juni till september, men möjligheten att hyra ut finns året runt. Med ökade hyresnivåer ser vi att allt fler utnyttjar denna möjlighet för att delvis täcka sina kostnader eller till och med för att generera avkastning på sin investering.

Men att köpa bostad utomlands skiljer sig en hel del jämfört med att köpa hemma i Sverige, förklarar Fredrik Kullman:

– Mycket har med byråkrati att göra, men det finns även kulturella skillnader. Om man dessutom inte behärskar språket blir det ännu svårare. Mitt råd är att söka hjälp från en erfaren köpmäklare, vilket är vanligt i dessa länder. Det bästa är att tjänsten är kostnadsfri. Köpmäklaren guidar dig genom processen, säkerställer att du hittar en fastighet som passar dina behov och förhandlar om priset för din räkning. Du kan lugnt luta dig tillbaka och njuta av din nya tillvaro i solen och värmen, medan köpmäklaren tar hand om alla detaljer.

Foto: Thomas G.