Nyheter

Nytt verktyg ska hjälpa fastighetsägare energieffektivisera

Handelsbanken blir först ut i Norden med ett verktyg som synliggör och förenklar energieffektiviseringar för bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag.

– Med Energikollen för flerbostadshus kan fastighetsägare på ett enkelt sätt få tips som både kan leda till lägre kostnader och minskad klimatpåverkan, säger Anna Blomstergren, Hållbarhetsansvarig på Handelsbanken Finansiering.  

Klimatförändringar och ökade energikostnader är växande utmaningar för bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag. Handelsbanken lanserar nu, i samarbete med Econans och Sweco, Energikollen för flerbostadshus, riktad till bostadsrättsföreningar, förvaltare och fastighetsbolag.

– Vi är glada att kunna erbjuda våra kunder en kombination av analys och personlig rådgivning kring både energi och lämplig finansiering. Vanliga energibesparande åtgärder kan till exempel vara solceller, tilläggsisolering eller utbyte av ventilation, som kan finansieras med klimat- och energilån till förmånlig ränta, säger Anna Blomstergren.  

Med hjälp av det digitala verktyget får bostadsrättsföreningar, förvaltare och fastighetsägare hjälp med kartläggning av sin energiförbrukning och förslag på energibesparande åtgärder.

– Det är glädjande att Handelsbanken tar täten i klimatomställningen, och väljer att fördjupa vårt samarbete, säger Tobias Lewandowski, medgrundare av Econans AB. 

Efter genomförd analys av fastighetens energianvändning i Energikollen erbjuds kunder möjlighet till personlig rådgivning om energieffektivisering med en specialist hos Sweco. Som tillägg finns även möjlighet att få hjälp från Sweco med till exempel en energideklaration för att fastställa fastighetens energiklass eller upphandling av energibesparande tjänster.

– Vi hjälper kunden att skapa en handlingsplan. En fastighet med ventilation som inför återvinning kan spara upp till 30 procent i energiförbrukning. Det motsvarar cirka 100 000 kronor per år i ett genomsnittligt flerbostadshus. Det finns alltså potential för stora besparingar och ökad klimatnytta, säger Gabriel Åkerling, energiingenjör på Sweco.

Mer information hittar du:

här.