Nyheter

Dags för inflytt i Stockholms Stadsmissions socialt hållbara hyreshus

För att sänka trösklarna till bostadsmarknaden har Stockholms Stadsmission byggt ett hyreshus med socialt hållbara bostäder i Farsta strand. Samtidigt har man utvecklat en ny, skalbar förvaltningsmodell för att möjliggöra en socialt hållbar bostadsförsörjning i Sverige och på så vis motverka strukturell hemlöshet. I veckan flyttar de första hyresgästerna in.

Stockholms Stadsmissions nyproducerade bostäder i Farsta strand riktar sig till människor som har svårt att skaffa ett långsiktigt boende på egen hand. Organisationen ser att allt fler människor står utan trygg, långsiktig bostad av rent strukturella orsaker – till exempel begränsad ekonomi, brist på kötid eller nätverk som kan hjälpa en in på den ordinarie bostadsmarknaden.

I den nya fastigheten ryms 40 kooperativa hyresrätter för en mångfald av hushåll – från 1 RoK till 4 RoK.

– Om några dagar flyttar de första hyresgästerna in här – hyresgäster med den gemensamma nämnaren och erfarenheten av att de under lång tid haft svårigheter att skaffa ett boende där de slipper oroa sig för att flytta när som helst, som inte belastar hela deras månadsinkomst och som rymmer hela familjen. Vi är så glada att kunna erbjuda dem nyckeln till ett tryggt, långsiktigt boende, säger Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission.

Innovativ modell för att sänka trösklarna

I samband med bygget har Stockholms Stadsmission utvecklat en skalbar modell för socialt hållbar bostadsförsörjning – Kymmendömodellen. Modellen är utvecklad för att andra aktörer på bostadsmarknaden ska kunna ta den vidare i större skala och består av ekonomiskt och socialt hållbara inslag som syftar till att de människor som står längst från bostadsmarknaden ska kunna bo bra och bo kvar i ett eget boende.

Här ingår bland annat differentierad hyressättning, behovsorienterad lägenhetsförmedling och sänkta krav på exempelvis hyresgästers inkomst. Modellen utvärderas genom ett treårigt forskningsprojekt inom Institutionen för fastigheter och byggande på Kungliga Tekniska Högskolan.

– Ett hus knäcker inte hemlösheten, men vår förhoppning är att den här typen av modell applicerad i stor skala skulle kunna göra det. Med det här projektet vill vi visa både politiken och fastighetsbranschen att nya lösningar är möjliga, om vi tillsamman kan tänka utanför boxen och våga prova nya idéer. Vi är övertygade om att en ny form av socialt hållbara bostäder är en del av lösningen för problemen som svensk bostadsmarknad tampas med idag, avslutar Åsa Paborn, direktor Stockholms Stadsmission.