Nyheter

Nu lanseras ny fasadbeklädnad – i färger inspirerade av nordisk natur

Idag präglas svensk arkitektur alltmer av nordiska influenser, vilket ställer stora krav på färgsättningen – både interiört och exteriört. För att möta arkitekternas önskemål om klassiska lösningar lanserar Rockpanel nu sin nyaste fasadbeklädnad, som de kallar Rockpanel Nordic. Den nya fasadlösningen har en matt ytstruktur och finns tillgänglig i en dov färgskala, som hämtar inspiration från den nordiska naturen.

Oavsett om det gäller maten på tallriken, möblerna i hemmet eller arkitekturen i våra städer, vinner det nordiska terräng. Detta upplever man även hos fasadtillverkaren Rockpanel.

– Naturliga färger har länge varit en fundamental del av skandinavisk design och inredning. Liksom andra populära färger ser vi nu att de även har börjat flytta ut och bli en del av det exteriöra uttrycket, säger Allan Lindboe, Business Director för Norden och Östeuropa hos Rockpanel.

För att möta trenden lanserar Rockpanel därför sin nya serie Rockpanel Nordic, som med elegans omfamnar de skandinaviska färgtonerna och uttrycken.

– Både byggare och arkitekter har önskat en ytstruktur som är mer matt och klassisk. Det ville vi gärna tillmötesgå och därför har vi utvecklat en fasad som passar in i den nordiska stilen, berättar Allan Lindboe.

Matta, naturliga nyanser ligger rätt i tiden

I en dämpad palett inkapslar den nya fasadserien färgerna vi känner från den nordiska naturen. Fasadskivorna sträcker sig över nyanser i gyllene, blått, grönt och rött, samt grått, vitt och svart.

– Rockpanel Nordics färger skiljer sig från våra andra serier genom sina naturliga färgtoner, som vi känner från Norden, förklarar Allan Lindboe.

De naturliga färgalternativen som Rockpanel Nordic finns tillgängliga i kombineras med en matt ytstruktur som tonar ner färgstyrkan i en annars livlig fasad. Detta ger skivorna ett särskilt exklusivt uttryck som talar in i den skandinaviska minimalismen.

– Den nedtonade minimalismen som präglar nordisk arkitektur är något man egentligen inte tröttnar på, men tack vare den matta ytstrukturen kan man nu våga vara lite modigare och använda fler färger. Färgrika projekt är visserligen populära idag, men för många är det enklare att använda dem när de kommer i en matt version som de gör med Rockpanel Nordic, säger Allan Lindboe.

Cirkulära och slitstarka fasader

Trots att färgpaletten är ny kan Rockpanel Nordic-serien fortfarande dra nytta av de välkända produktfördelarna från Rockpanel.

Fasadbeklädnaden är tillverkad av basalt och upp till 50 procent återvunnet material. Efter sin livslängd kan skivorna dessutom återvinnas och ingå i nya produkter.

– Vi kan minimera mängden byggavfall med vårt returprogram Rockcycle, där överskottsmaterial och förbrukat material kan ingå i ett slutet kretslopp. Fasadskivorna granuleras och används som sekundärt råmaterial i produktionen av nya fasader, säger Allan Lindboe.

Förutom att bidra till den cirkulära ekonomin innebär materialvalet också minimalt underhåll och lång hållbarhet.

– Trots att Rockpanel Nordic-skivorna kommer i mjuka och lugna färger, erbjuder de fortfarande Rockpanels ursprungliga hållbarhet. Eftersom stenmaterialet inte påverkas av fukt eller temperaturväxlingar, och dessutom inte kan brinna, tillför de också hög brandsäkerhet och motståndskraft – och inte minst mycket lågt underhåll, avslutar Allan Lindboe.