Nyheter

Här är finalisterna till Allmännyttans bästa bygge

Nu har juryn avgjort vilka projekt som går vidare till finalen i tävlingen om Allmännyttans bästa bygge 2024.

– Juryn har ett tufft uppdrag vid utvärderingen av de 20 nominerade bidragen. Det är generellt en hög kvalitet på tävlingsbidragen i år, särskilt när det gäller hållbarhet, säger Sofia Hansdotter, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta och ansvarig för tävlingen.

Tävlingen arrangeras av Sveriges Allmännytta för att hitta goda exempel på hyreshusbyggande och därmed kunna sprida kunskap om bra och innovativa byggprojekt. Tävlingen är öppen för alla som bygger hyreshus i Sverige.

En oberoende jury granskar alla nominerade projekt utifrån tolv kriterier om bland annat arkitektonisk gestaltning, anpassning till platsen, hållbarhet, nytänkande och lägenheternas funktionalitet.

Juryn har i år valt att lyfta fram fyra finalistbidrag i stället för som tidigare tre.

– Nu kommer juryn att besöka de fyra finalistprojekten på plats. Att få höra vad de som jobbat med projektet själva berättar och att se och höra hur de nya boendemiljöerna upplevs är mycket värdefullt, säger Sofia Hansdotter. 

Efter studiebesöken går juryn igenom den fördjupade informationen om projekten och utser därefter en vinnare. Vinnaren presenteras under Allmännyttans Fastighetsdagar, som hålls i Luleå den 28–29 maj.

Här är de fyra tävlingsbidrag som nu tävlar om att bli Allmännyttans bästa bygge 2024:

Fristadbostäder – Prästhöjden 

29 lägenheter i ett trygghetsboende för 70-plussare, med gemensamhetslokal, gästrum och gymlokal. Ett trähus med stomme helt i massivträ och traditionell fasad målad med falu rödfärg. Ambitionen har varit att använda trä i så stor utsträckning som möjligt och även visa det genom att exponera trä i trapphus, entréer och inne i lägenheterna – även den bärande stommen.

Antal lägenheter: 29
Plats: Fristad, Borås
Byggherre: Fristadbostäder 
Arkitekt: Tengbom 
Entreprenör: Olofsson Bygg & Entreprenad 

Ur juryns motivering: 

”Vackert och fint inplacerat äldreboende intill skogen, där det syns att de boende trivs. Karaktären är en långt driven träarkitektur förankrad i den svenska träbyggnadstraditionen. En fint vidareutvecklad tradition med länkar till Jan Gezelius arkitektur, för att nämna en hållpunkt i denna utvecklingslinje som tar den traditionella svenska träarkitekturen in i modern tid.” 

Helsingborgshem – Pålsjö äng

Tre flerbostadshus och två radhuslängor med sammanlagt 73 lägenheter nära jordbruksmiljö, byggt med så kallad klimatförbättrad betong och enkelbränt tegel. Under byggtiden drevs byggbodar och eldrivna maskiner av el från solceller som satt på byggbodarna. Nu kommer fastighetselen från solceller på bostadshusen.

Antal lägenheter: 73
Plats: Helsingborg
Byggherre: Helsingborgshem 
Arkitekt: Möller Arkitekter 
Entreprenör: NCC

Ur juryns motivering: 

”Ett innovativt och imponerande projekt genom det stora fokuset på klimatarbetet genom hela projektprocessen. Klimatavtrycket har minskat till 187 kg/co2 genom att ställa tydliga krav i upphandlingen och sedan följa upp. Projektet har arbetat med att optimera konstruktionen och klimatförbättrad betong. Även fokus på minskat spill. Husen har en gestaltning som önskar ta fatt i den skånska tegeltraditionen och använder en rad olika nyanser på tegel för att skapa variation inom området.” 

LW Fastigheter – Kvarteret Jublet 

Fyra byggnader invid Malmfjärden i centrala Kalmar, med 47 hyresrätter, 49 bostadsrätter och möjlighet till lokaler i bottenvåningen. Fasaderna mot gatan har en stadsmässig karaktär. Mot parken har gårdshusen en mjukare karaktär med fasad av småländsk cederpanel. På fasaderna finns vajrar som över tid ska låta grönska klä balkongerna. Grundförstärkt källarplan under havsytenivån och underjordiskt garage.

Antal lägenheter: 47
Plats: Fredriksskans, Kalmar
Byggherre: LW Fastigheter och Projektbyggaren/Grenåligruppen 
Arkitekt: Marge Arkitekter 
Entreprenör: Multibygg 

Ur juryns motivering: 

”Ett ambitiöst och stiligt gestaltat projekt och stadsmässigt kvarter i Kalmar med fina arkitektoniska kvaliteter. Projektet har tilltalande bostadskvaliteter med stora generösa balkonger och ambitiös gård som är lummigt och personligt. Planlösningarna har tagit fasta på det strikta fasadupplägget och resultatet är ljusa öppna lägenheter med stora boendekvaliteter, som i vissa delar överraskar med sina planlösningar.” 

SKB – Kvarteret Skrönan 

114 lägenheter i sex flerbostadshus framför ett skogsparti, varsamt anpassade till terrängen och för att fungera som en länk mellan skogen och den lägre villabebyggelsen. Mellan de två husgrupperna ligger ett stenklätt gårdshus med tvättstuga, miljörum och en gemensamhetslokal som har en egen pergolaförsedd uteplats och eget kök. För att underlätta cykling året runt finns tre kategorier av cykelparkering: utomhus, i gatunivå och i källare för långtidsförvaring. De boende har också tillgång till spolplats där cyklar kan rengöras.

Antal lägenheter: 114
Plats: Nockebyhov, Stockholm
Byggherre:  SKB 
Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Entreprenör: Byggpartner i Dalarna

Ur juryns motivering: 

”Husen är välbyggda med gedigna material utifrån ett stadsmässigt perspektiv, för att stå här i 200 år. Resultatet vittnar om ett erfaret och engagerat arkitektarbete. Från helhet till planlösningar och ner till detaljering bär detta projekt en omsorg och en ambition som genomsyrar hela projektet från alla inblandade parter. De boende står i centrum av de väl planerade lägenheterna med genomtänkta utblickar, siktlinjer och ljusinsläpp från flera väderstreck.” 

Juryn för Allmännyttans bästa bygge 2024: 

Johan Casselbrant, arkitekt SAR/MSA, chefsarkitekt och huvudägare av Kanozi Arkitekter 
Anna Heide, affärsutvecklingschef på fastighetsbolaget Trianon 
Gunilla Kronvall, arkitekt RIBA SAR/MSA, senior konsult i egna bolaget Atelier 01 arkitektur 
Pia Lundgren, projektområdeschef på SISAB (Skolfastigheter i Stockholm AB) 
Louise Wall, hållbarhetschef på HSB Riksförbund 

Läs mer om tävlingens upplägg, juryns medlemmar samt de 20 tävlingsbidragen här: 

https://www.sverigesallmannytta.se/har-ar-finalisterna-till-allmannyttans-basta-bygge/