Nyheter

YIT fördjupar samarbetet med den tjeckiska partnern RSJ Investments och etablerar tre joint ventures

YIT har tecknat avtal om att etablera tre joint ventures med den tjeckiska investeringsgruppen RSJ Investments i Litauen, Lettland och Slovakien. YIT kommer att sälja tomter eller projekt under uppförande till joint ventures under samma avtal.

Affärerna omfattar den femte etappen av Naujasis Skansenas-projektet i Litauen, den andra etappen av Mārpagalmi-projektet i Lettland och Mlynarka-projektet i Slovakien. Samriskföretagen kommer att fortsätta att utveckla alla dessa.

YIT och RSJ Investments äger 50 procent vardera av de nu etablerade joint ventures. Parterna har kommit överens om att inte avslöja värdet av transaktionerna.

– De joint ventures som nu har avtalats kommer att genomföras genom en samarbetsmodell, där YIT och RSJ Investments äger 50 procent vardera av joint venturet. Transaktionerna är en viktig del av YIT:s ansträngningar att utveckla allt mer kapitaleffektiva sätt att bedriva egenfinansierad bostadsutvecklingsverksamhet, förklarar Tom Sandvik, SVP, Housing and Business Premises, Baltic och CEE, YIT.

– RSJ Investments är en mångårig och viktig partner som vi har arbetat med i liknande partnerskapsprojekt tidigare. Vi är mycket glada över att kunna utöka vårt samarbete till Lettland och Litauen, förutom Slovakien och Tjeckien, tillägger Sandvik.

Området Naujasis Skansenas ligger på Linkmenu-gatan i Vilnius, Litauen, i ett modernt stadscentrum på den norra stranden av floden Neris. Det finns gott om service och idrottsanläggningar i närheten, samt goda transportförbindelser till Gamla stan i Vilnius och andra platser.

YIT började utveckla området Naujasis Skansenas 2019. Det femte flerfamiljshuset i Skansenområdet är redan under uppbyggnad och ska stå klart i början av 2024.

– Efter många år av produktivt samarbete och framgångsrika projekt med YIT Tjeckien och YIT Slovakien, förklarar dessa nya joint ventures stärkandet av vårt långsiktiga partnerskap med YIT. Hela vårt team ser fram emot ytterligare samarbete, säger Lukáš Musil, medlem av RSJ Investments styrelse.

Mārpagalmi 2 är den andra fasen av Mārpagalmi-områdesprojektet i Āgenskalns, en av de grönaste och mest eftertraktade stadsdelarna i Riga, Lettland. Byggandet av andra etappen påbörjades i juli 2023 och beräknas vara klart under första kvartalet 2025. Gårdar spelade en viktig roll i utformningen av kvarteret och bygget kommer att framhäva och bevara unika urbana egenskaper och en småstadskänsla. 

Mlynarka-projektet är baserat på en tomt under utveckling i Bratislava, Slovakien. En områdesändring planeras för tomten. Syftet är att utveckla bostadsprojekt, kontor och andra samhällsbekvämligheter och tjänster i området. Området ligger i det snabbt växande distriktet Ružinov, nära stadens centrum. Projektet kommer att fortgå i etapper, med byggandet av den första etappen planerad att påbörjas under sista kvartalet 2025. Projektet beräknas ta cirka 10 år att slutföra. 

Transaktionen relaterade till Mlynarka-projektet avslutades under fjärde kvartalet 2023. Transaktion relaterade till Naujasis Skansenas-projektet avslutades under första kvartalet 2024 och Mārpagalmi 2-projektet under andra kvartalet 2024.