Nyheter

Frukostseminarium: Nordbygg och Byggfakta sätter strålkastarna på extra heta byggprojekt – Avicii arena och Stenmarks restaurang

Rivstarta morgonen den 24 april tillsammans med några extra spännande byggprojekt. Projekten är valda ur Byggfaktas databas och har valts utifrån visat intresse från de tusentals användarna samt unika egenskaper i projektets karaktär.

Den första frukosten innehåller ”världens mest klimatsmarta restaurangbygge” och en omfattande uppgradering av Avicii Arena (fd. Globen).

Avicii arena uppgraderas för dagens stjärnor

Hur uppgraderar man en 35-åring Stockholmsikon till att bli en internationellt attraktiv arena som ska locka de största stjärnorna? Atmosfär, intimitet och akustik är ledorden som Stockholm Globe Arena Fastigheter (SGA), i samarbete med NCC, jobbar efter för att lyfta Avicii arena till nya höjder.

I år fyller Avicii Arena, fd Globen, 35 år. Under dessa år har arenan aldrig moderniserats – trots att kraven på evenemangsverksamhet ser helt annorlunda ut idag än 1989. Framför allt så har tekniken förändrats, kraven på ljud och akustik är högre samtidigt som publiken vill ha en intimare upplevelse.

– Invändigt graderar vi upp arenan för dagens evenemangsverksamhet. Avicii arena är en viktig motor för hela besöksnäringen i Stockholm, säger Mats Viker hos byggherren SGA Fastigheter.

Hör Mats Viker, vd SGA berätta om projektet som inleddes i januari i år.

Världens mest klimatsmarta restaurangbygge

Han är varken byggare eller krögare – men just nu genomför han världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad i skånska Skegrie! Projektet blev möjligt tack vare ett besök på Nordbygg 2022.

– Jag vill inte bara odla klimatsmart utan även bygga klimatsmart. På mässan hittade jag de leverantörer och samarbetspartners som jag sökte och som var beredda att bryta ny mark inom hållbart byggande, berättar Claes Stenmark.

Hör entreprenören Claes Stenmark berätta mer om växthusrestaurangen som får ett av världens största växthus i trä, där odlingarna bevattnas med hundra procent återvunnet vatten och där värmen från bland annat pizzaugnen bidrar till ett sommarklimat året runt.