Nyheter

Nytt samarbete: Wilzéns Green och Envista – snabbar på övergången till energieffektiva fastigheter

Wilzéns startade nyligen bolaget Wilzéns Green. Wilzéns Green ska driva bolagsgruppens utvecklingsarbete med hållbara affärsmodeller och metoder. Nu står det klart att Wilzéns Green kommer att erbjuda en datadriven beståndsvisualisering och datadriven beståndsanalys genom ett samarbetsavtal med Envista AB.

Tillsammans står bolagen redo att hjälpa kunder i hela Sverige i övergången mot energieffektiva fastigheter som möter skärpta EU-direktiv samtidigt som det minskar klimatavtrycket och sänker driftkostnaderna för fastighetsägarna. EU har nu tagit beslut om det så kallade Byggnadsdirektivet (EPBD, Energy Performance of Buildings Directive).

Byggnader står för 40 % av den energi som används inom EU och 36 % av de energirelaterade direkta och indirekta växthusgasutsläppen.

Genom ett fokuserat arbete med energirenovering vill Wilzéns Green och Envista bidra till att nå Sveriges och EU:s mål om en minskad primärenergianvändning med 16 % till 2030 och med 20–22 % till 2035.

Dessutom hjälper man fastighetsägarna att sänka sina driftskostnader och bevara fastigheternas värden.

– Vi är mycket glada över att kunna addera Envistas tjänster i vårt erbjudande. Det ger oss helt nya möjligheter att på ett snabbt och rationellt sätt kunna hjälpa fastighetsägarna och fastighetsförvaltarna att kartlägga och analysera sina fastighetsbestånd. Kartläggningen och analysarbetet förenklar och påskyndar både processen och tillförlitligheten i arbetet med att välja ut de fastigheter som behöver åtgärdas och de fastigheter där det finns bra förutsättningar för en energieffektivisering för både plånboken och klimatet säger Magnus Lindberg, vd på Wilzéns Green.

Med Envistas metod kan Wilzéns Green påskynda processen med att öka insikten kring hur fastigheterna kan energieffektiviseras på rätt sätt. Metoden nyttjar befintliga data från myndigheter och kundens data från energibolaget, för att med hjälp av AI-teknik lokalisera de byggnader som har störst förbättringspotential.

Det ger även fastighetsägaren en jämförelse på fastighetsbeståndets alla byggnader, som jämförs med de 20 000+ analyserade byggnader som finns i Envistas databas.

– Det blir ett klockrent helhetskoncept som jag tror många fastighetsägare och förvaltare kan ha nytta av. Vi ser fram emot att tillsammans med Wilzéns Green nu kunna hjälpa ännu fler fastighetsägare till smarta och träffsäkra effektiviseringsprojekt, säger Teodor Hovenberg, vd och medgrundare på Envista.