Nyheter

Styr inomhusklimatet med solskydd från Ryds Glas

I en fastighet är det fyra gånger dyrare att kyla ner ett rum än att värma upp det samtidigt som det går åt stora mängder energi. Ett skräddarsytt solskydd är därför en lönsam investering för alla typer av fastigheter.

– När det blir för varmt i ett rum använder vi alldeles för mycket energi för att få inneklimatet behagligt. Samtidigt blir det både dyrt och ohållbart i längden då energianvändningen kopplas till hela samhällets klimatutmaningar. Här spelar solavskärmningen en stor roll och att investera i solskydd är en väldigt enkel lösning som motverkar ett väldigt stort problem, säger Margareta Bergetun, förbundssekreterare på Svenska Solskyddsförbundet, och tillägger:

– När fastigheter förses med klimatsmarta fönster är det klokt att samtidigt kombinera med solskydd; det är en match made in heaven! På så sätt kan man behålla värmen i rummet under vintern, samtidigt som man kan stänga ute den under sommarens varmaste dagar.

Skydd mot bländning och insyn

Utöver skydd mot värmen minskar solskydd också problem med bländning och insyn.

– Tittar man bakåt i tiden så var fönstren inte speciellt stora men idag har fastigheterna börjat förses med både större och fler glasytor. Det gör rummen ljusa, luftiga och trevliga på alla sätt men det har också gjort att problem med värme, insyn och bländning blivit större. Det är däremot lätt fixat med ett bra solskydd och en stor fördel är att man själv kan välja när det ska vara aktivt eller inte. På sätt kan man själv styra inomhusklimatet i rummet, säger Jörgen Häll, kvalitetsansvarig på Ryds Glas.

Vill man investera i solskydd finns en mängd olika varianter att välja mellan och hos Ryds Glas finns alla olika typer av solskydd. För att hitta bästa lösningen skräddarsys solskydden vilket innebär att det alltid finns något för alla.

– Vi jobbar med marknadens ledande tillverkare vilket gör att det oavsett fönster eller glastyp alltid finns en lösning som passar. Dessutom har vi kompetent och erfaren personal som vet vilket solskydd som passar bäst till vilken glastyp. Vet man inte vad man gör, utan bara går och köper ett standardsolskydd från butiken, finns risken att glasen spricker. Att välja rätt solskydd är därför otroligt viktigt och genom vår duktiga personal kan vi alltid säkerställa det bästa och effektivaste skyddet, fortsätter Jörgen Häll.

Hur ska man tänka i valet av solskydd?

– Det första man ska tänka på är vad man har för behov och vad man har för problem. Är det för varmt eller har man bländningsproblematik? Vill man spara energi, minska insynen eller kanske förbättra akustiken? Samtidigt är dagsljus jätteviktigt så ska man ha en solavskärmning är det viktigt att enbart skärma av när det verkligen behövs. Därför är en dynamisk lösning att föredra, säger Margareta Bergetun och tillägger:

– Något annat jag brukar nämna är vikten av automation. För vill man ha optimal nytta av sin solavskärmning när det gäller både komfort och energibesparingar, så är det en förutsättning idag. Människan är nämligen generellt ganska dålig på att dra upp och ner sina solskydd i rätt tid. Med automatiken sköter det sig självt.

Jörgen Häll avslutar:

– För oss på Ryds Glas handlar det om att alltid uppfylla kundens önskemål och därför är det viktigt att verkligen lyssna in och förstå behovet. Utöver alla funktioner rör det sig också mycket om det estetiska, och för att hitta rätt bland väv, färg, material och modell har vi därför solskydd att visa upp på alla våra enheter i Sverige. På så sätt ser vi till att alltid hitta rätt produkt – både funktionsmässigt och estetiskt.