Nyheter

Presto banar väg för ny säkerhetsstandard för litiumjonbatteribränder

Presto Group, Europas ledande leverantör av brandsäkerhet, första hjälpen och säkerhetsutbildningar, meddelar att de nått framgångsrika testresultat för LB9 brandsläckare, vilket innebär ett betydande framsteg i hanteringen av litiumjonbatterier.

Antal bränder där litiumjonbatterier är inblandade har ökat med 42 procent under de senaste fem åren, enbart i Sverige, vilket gör att det framgångsrika NTA 8133 resultatet spelar en viktig roll för att bekämpa detta växande säkerhetsproblem.

Prestos team av brandsäkerhetsexperter har, genom omfattande forskning och rigorösa undersökningar inom batterikemi och brandbeteenden, identifierat ett effektivt sätt att släcka bränderna. Lösningen är att kyla battericellerna för att förhindra termisk rusning (överhettning) och samtidigt skydda omgivande material.

– Vi påbörjade en resa för att bättre förstå komplexiteten och dynamiken kopplade till litiumjonbatterier, eftersom de traditionella metoderna var ineffektiva. Vårt innovationsteam har arbetat oförtrutet med att utveckla en effektiv lösning som adresserar de unika utmaningar som dessa bränder utgör och vi är mycket stolta över de fantastiska resultaten, säger Göran Hult, R&D Manager på Presto Group.

LB9 brandsläckaren är utrustad med ett högeffektivt släckmedel med låg ytspänning, vilket gör att det kan tränga igenom material mer effektivt. Genom att fokusera på att kyla battericellerna och förhindra spridning mellan celler, säkerställer LB9 fullständig släckning av litiumjonbatteribränder.

Den utdragna tömningstiden och förmågan att släcka omgivande material, gör LB9 till en effektiv släckarlösning för en mängd olika områden. Dessutom så är den fri från PFAS, vilket ytterligare stärker Prestos arbete inom hållbarhet, och att leverera på bolagets vision; att tillsammans rädda liv.

Ett av de viktigaste resultaten i projektet var det nyligen genomförda testet enligt standarden NTA 8133 utförd av KIWA, ett ledande tredjeparts certifieringsorgan i Europa. Denna grundliga testningsprocess utvärderade LB9s kapacitet med att hantera litiumjonbatteribränder upp till 600Wh, vilket vanligtvis finns i enheter som exempelvis smartphones, bärbara datorer och el-cyklar. LB9 fick exceptionella resultat.

– Vi är glada över att ha uppnått sådana enastående resultat i NTA 8133 testningen. LB9 brandsläckaren representerar kulmen av flera år av stort engagemang och hög innovationskraft, och vi är övertygade om att den kommer att sätta en ny standard för säkerheten för litiumjonbatterier, säger Filip Bjurström, CEO Presto Group.

LB9 brandsläckaren finns tillgänglig i Sverige, Norge och Finland, med tredjepartscertifiering, vilket ökar tryggheten för alla typer av företag och konsumenter.